Perimenopauza: Zvládněte ji se silou přírody

Pojmy jako menstruace a menopauza určitě každá žena zná, ale o perimenopauze se už tak často nemluví. Jak perimenopauzu poznat a jak zmírnit její negativní vliv na ženský organismus, to si povíme právě v tomto článku. A rovnou vám můžeme prozradit, že ta nejlepší a nejúčinnější řešení najdeme zase a opět v přírodě! Tak neváhejte a čtěte dál…

Co je perimenopauza?

Perimenopauza je přirozený biologický proces, který předchází období menopauzy a v němž se ženské tělo postupně připravuje na ukončení menstruačního cyklu. Tento proces zpravidla začíná ve věku 40 - 55 let, není ovšem výjimkou, že některé ženy překvapí již ve třiceti! 

Trvání perimenopauzy je také velmi individuální, obvykle se ale pohybuje mezi 2 až 10 lety. Během této doby dochází v ženském organismu k postupnému poklesu produkce estrogenu a progesteronu. A právě tento hormonální pokles může způsobit řadu nepříjemných fyzických a emočních změn. 

menopauza unava

Příznaky perimenopauzy

Perimenopauza a její příznaky jsou silně individuální. Co jednu ženu trápí, toho si druhá nemusí ani všimnout. Mezi příznaky, které se ovšem u žen v tomto období objevují nejčastěji, patří:

  1. Nepravidelná menstruace - oproti dřívějšku je najednou menstruační cyklus kratší či delší, menstruace se projevuje silněji nebo slaběji.
  2. Bolest hlavy, prsou, kloubů 
  3. Návaly horka - mohou se objevit náhlé pocity tepla, žena se více potí a její pokožka je zarudlá.
  4. Noční pocení - objevuje se noční pocení, které narušuje klidný spánek.
  5. Únava a vyčerpání 
  6. Výkyvy nálad - podrážděnost, úzkost, deprese.
  7. Změny libida - žena může pociťovat sníženou nebo naopak zvýšenou chuť na sex.
  8. Vaginální suchost
  9. Přibývání na váze - zejména v oblasti břicha.
  10. Padání vlasů a mastné vlasy
  11. Zhoršená kvalita pleti a akné
  12. Zvýšená náchylnost k infekcím močového měchýře

Pozorujete tyto příznaky i u sebe? Stresuje vás i jen představa nástupu perimenopauzy? V první řadě je třeba akceptovat, že toto období je neměnnou součástí života každé ženy a pokusit se vnímat jej i sebe sama co nejvíce pozitivně. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak lze příznaky perimenopauzy zmírnit a zlepšit tak kvalitu života i během tohoto období. 

menopauza pribirani

Jak si poradit s perimenopauzou

Zdravý životní styl

Zdravý životní styl vám může pomoci nejen s perimenopauzou, ale pozitivně ovlivní i další aspekty vašeho života. Zařaďte do své každodenní rutiny pravidelný pohyb (chůzi, jógu, plavání apod.) a vyváženou stravu bohatou na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a zdravé tuky. Pijte dostatek čisté vody, omezte konzumaci kofeinu, alkoholu a nikotinu a budete velmi příjemně překvapená, jak výrazně vám tento životní styl pomůže.

Přerušovaný půst

Se zdravým životním stylem souvisí i přerušovaný půst, který se v současné době těší čím dál větší oblibě nejen u odborníků, ale i u veřejnosti. Jde o stravovací režim, v němž se střídají období jídla a půstu a který může zejména ženám pomoci s nepříjemnými příznaky perimenopauzy. 

Přerušovaný půst podporuje metabolismus, spalování tuků a snižuje úroveň zánětu v těle, který může přispívat ke vzniku depresí a úzkostí. Jeho hlavním benefitem ale je, že vyrovnává hladinu hormonů kortizolu, inzulínu a melatoninu, čímž napomáhá k opětovnému dosažení hormonální rovnováhy i kvalitnímu spánku

Ovšem není půst jako půst! Než se do něj proto vrhnete podle univerzálních návodů, které jsou připravené pro muže i ženy, zastavte se. Aby byly účinky půstu maximálně prospěšné a půst zvládnutelný, je třeba jej přizpůsobit i aktuální fázi menstruačního cyklu a hormonálním změnám, které v něm probíhají.

Náš tip:  Na toto téma doporučujeme skvělou knihy od Dr.Mindy Pelz - Půstem k ženskému zdraví, která vám nabídne nejen kompletní vysvětlení a návod, jak na to, ale také tipy na jídelníček, který vašim hormonům nejvíce prospěje. 

Kvalitní spánek 

Pokud vám perimenopauza nadělila noční pocení, dbejte během dne na dostatečný příjem tekutin a snažte se zajistit si kvalitní spánek. Před spaním a během noci dostatečně větrejte, nepřetápějte místnosti a vyzkoušejte pyžamo z lehkých a prodyšných materiálů. Vyzkoušet můžete také doplňky stravy s hořčíkem, které dokáží výrazně zlepšit kvalitu spánku.

Náš tip: Doplněk stravy Magnesium Dr. Formulated - Hořčík - malina - citron

úvodní fotka k blog.článkům (33)

Medicinální houby

Jako doplňky stravy vám mohou pomoci také medicinální houby jako například Reishi a Cordyceps. Tyto houby mají adaptogenní vlastnosti, které pomáhají vyrovnávat hormonální hladiny a přispívají k celkovému pocitu pohody. 

Náš tip: Vyzkoušejte speciální suplement pro ženy MycoMeno MycoMedica, který obsahuje nejen medicinální houby Reishi a Cordyceps, ale také vybrané byliny, mateří kašičku a včelí pyl. Tato jedinečná kombinace přírodních látek pomáhá udržovat hormonální rovnováhu, přispívá k pocitu komfortu a pohodlí při peri a menopauze, ale také podporuje kardiovaskulární systém, přirozenou imunitu, normální trávení a pozitivní náladu.

Bachovy esence

Zejména pro zvládání psychických výkyvů mohou být velmi užitečné také Bachovy esence. Tyto jedinečné přírodní přípravky z květů volně rostoucích rostlin, stromů a jiných rostlinných ingrediencí pomáhají harmonizovat lidskou psychiku, emocionální stav a duševní pohodu

Náš tip: Vyzkoušejte například Bachovy krizové kapky Bach Rescue Remedy 10 ml!

Tkáňové soli - Schüsslerova sůl

Biominerály jsou souborem 12 základních minerálních solí (vápníku, železa, fluoru, mědi, chromu a dalších), které jsou ve své přirozené podobě součástí lidského těla. Jejich nedostatek narušuje rovnováhu a způsobuje řadu nepříjemných zdravotních problémů.

V případě perimenopauzy se doporučuje tkáňová sůl Natrium Muriaticum, která je vhodná při problémech s únavou, otoky a nadměrným pocením. Její užívání může také podpořit správnou funkci štítné žlázy a hydrataci buněk.

Náš tip: Vyzkoušejte Biomineral D6® Natrium muriaticum NAT MUR.

Doplňky stravy

Během perimenopauzy je vhodné pravidelně doplňovat základní minerály, a to zejména zinek a selen. Zinek podporuje růst a regeneraci vlasů a pomůže vám tak právě v případě padání vlasů, ale také zhoršené kvality pokožky. Selen je zase důležitý pro hormonální rovnováhu a funkci štítné žlázy.

Náš tip: Z kvalitních doplňků stravy, které zakoupíte na našem e-shopu doporučujeme  Garden of Life Zinek RAW!

Jak vidíte, perimenopauza může být náročné období, ale není třeba se jí příliš “děsit”. Se správnými informacemi a vhodnou péčí o sebe sama můžete její nepříjemné příznaky minimalizovat a prožít i toto období spokojeně. Vsaďte proto na sílu přírody, zdravý životní styl a přírodní doplňky stravy a přípravky z Biominerály!