Kinetóza: Jak překonat nevolnost v autě

Období letních dovolených a výletů se nezadržitelně blíží, ale zatímco pro někoho znamená cestování příjemné dobrodružství, druhým je zle, jen na auto pomyslí. Nevolnost v dopravních prostředcích nicméně není jen obtíží, se kterou se často potýkají děti, ale znepříjemňuje život i mnoha dospělým. Co kinetózu způsobuje a jak přírodně a účinně zmírnit její příznaky, to si povíme právě teď.

Co je kinetóza?

Kinetóza, jinak označovaná jako nemoc z pohybu, cestovatelská nemoc, ale také mořská nemoc (v případě cestování na lodi) je stav, který na vlastní kůži zná spousta z nás. Vzniká v případě, kdy mozek dostává protichůdné signály od smyslových orgánů. Během jízdy dopravním prostředkem totiž oči zaznamenají okolní pohyb, zatímco vnitřní ucho, které kontroluje rovnováhu, naopak cítí, že je tělo v klidu. A právě tento smyslový konflikt pak způsobuje nevolnost, závratě, zvracení a celkový pocit nepohody při cestování.

Možná vás překvapí, že kinetózu nemusí způsobovat jenom jízda autem, vlakem, lodí a podobně, ale podobný smyslový zmatek může vyvolat také houpání na houpačce nebo kolotoči. Ale co s tím?

kinetoza

Jak předejít nevolnosti v autě?

  1. Nejezděte s prázdným žaludkem

Jízda s prázdným žaludkem může příznaky kinetózy zhoršit. Před jízdou se proto doporučuje jíst lehké jídlo, které obsahuje dostatek bílkovin a komplexních sacharidů. Naopak se ale vyhněte tučným a těžkým jídlům, která vám při jízdě mohou způsobit další nepříjemné pocity.

  1. Omezte konzumaci kofeinu

Kofein je přírodní látka, která stimuluje organismus a která je obsažena v kávě, čaji i energetických nápojích. A právě další stimulace smyslů, které jsou jízdou v autě už tak přehlceny vjemy, zvyšuje nejen nervozitu a úzkost, ale také příznaky kinetózy. Před a během cestování proto raději sáhněte po bylinkových čajích nebo vodě.

  1. Zkuste Bachovy esence

Bachovy kapky jsou přírodní esence, které se vyrábí z květů volně rostoucích rostlin, stromů a jiných rostlinných ingrediencí. Pomáhají harmonizovat lidskou psychiku, emocionální stav a duševní pohodu, díky čemuž mají moc zmírnit i příznaky kinetózy. Oproti klasickému Kinedrylu, což je syntetický přípravek proti kinetóze, jsou Bachovky vhodné i pro děti, těhotné nebo kojicí ženy. Z mé osobní zkušenosti, ale i zkušenosti mnoha dalších žen, mohu potvrdit, že zejména v době těhotenství mě při cestování Bachovy esence opravdu zachránily.

Na našem e-shopu Biominerály.cz najdete Bachovy Krizové kapky ve formě kapek, spreje ale také pastilek nebo gumových bonbónů pro děti.

  1. Vyberte si správné místo v autě

Pokud nejste přímo řidičem, vyzkoušejte v autě různá sedadla. Sedět na předním sedadle nebo uprostřed zadních sedadel, kde je nejmenší pohyb, vám může pomoci zmírnit nevolnost. No a pokud je to možné, zkuste se dívat dopředu a zaměřit se na pevný bod na obzoru.

  1. Dělejte časté přestávky

Při jízdě si dělejte pravidelné přestávky na čerstvém vzduchu. Protáhněte se, projděte se a nadechněte se čerstvého vzduchu. I taková chvilka může výrazně pomoci!

  1. Hydratace

Během cestování dbejte na dostatečný přísun tekutin, ideálně ale po troškách. Místo kávy, limonád nebo energetických nápojů vyzkoušejte menší množství vody nebo třeba i zázvorového čaje.

hydratace

  1. Využijte sílu aromaterapie

Víte, že i vůně vám může s kinetózou pomoci? Přírodní esenciální oleje jako levandule, máta peprná nebo citrusy zklidňují nejen žaludek, ale i mysl přehlcenou vjemy. Stačí nakapat pár kapek na difuzér do auta, aromaterapeutický náramek nebo na kapesník a pravidelně inhalovat.

Vybrané esenciální vonné oleje i difuzér do auta najdete i na Biominerály.cz! Velkým pomocníkem při cestování vám může být připravená aromaterapeutická směs Klidná cesta nebo Rodinný výlet Ancient Wisdom

Pokud vás trápí nevolnost při cestování, ale Kinedryl vám nevyhovuje nebo chcete vyzkoušet šetrné a čistě přírodní metody, jak se kinetózy zbavit, vyzkoušejte naše tipy. Doufáme, že vám pomohou a vaše výlety budou mnohem příjemnější.

Tak šťastnou cestu!