Dračí krev: Překvapivá přírodní látka s všestrannými účinky

Tato tajemná, rudě červená tekutina lidi od nepaměti fascinuje, a není to jen jejím mystickým názvem. Dračí krev je totiž čistě přírodní pryskyřice, která se získává z kůry stromů rostoucích v různých koutech světa a která si v mnoha tradičních kulturách získala věhlas a oblibu pro své účinky. Pojďte s námi i vy poodhalit tajemství Dračí krve.

Co je Dračí krev?

Dračí krev nebo také Sangre de Drago je čistě rostlinná látka, tzv. latexová míza, která se získává z kůry stromů rodu Dracaena, Croton lechleri, Pterocarpus a Daemonorops. Za úsvitu se kůra stromu jemně nařízne a tmavě rudá pryskyřice, kterou strom vylučuje k hojení a na svou obranu, se zachytí do nádoby. 

Bohužel není v rámci legislativy ČR Dračí krev doplňkem stravy nebo léčebným preparátem, což nám znemožňuje popisovat její zdravotní účinky, nicméně vás pravděpodobně můžeme inspirovat tradičním používáním této látky napříč kulturami po celém světě, které je velmi bohaté a zajímavé.

To, co je ohledně této látky ale trochu jasnější, je její složení. Jak jsme již zmínili, Dračí krev je 100% rostlinná pryskyřice

strom draci krev

Mezi látky, které dračí krev obsahuje, tak například patří :

    • taniny - třísloviny s protizánětlivým účinkem a typickou trpkou chutí,
    • flavonoidy - látky s antioxidačním a imunitu podporujícím účinkem,
    • alkaloidy - látky rostlinného původu se širokým spektrem účinků včetně hojivých, protizánětlivých apod.,
    • lignany - polyfenoly, které chrání organismus před volnými radikály,
    • éterické oleje.

Celkově mají tyto látky silné antioxidační, antibakteriální a imunitu posilující účinky

Historie a současnost Dračí krve

Když pomineme užívání Dračí krve jako vykuřovadla nebo barviva a zaměříme se na jeho využití při léčbě různých zdravotních problémů, zjistíme, že Dračí krev byla v dřívějších kulturách opravdu velmi ceněná a uznávaná. Ve starověkém Egyptě tak byla používána zejména pro své antiseptické vlastnosti, v antickém Řecku a Římě k hojení ran i jako prostředek proti zánětům. Ve středověké Evropě našla dračí krev využití jako součást mnoha alchymistických experimentů i lékárenských přípravků

Nepopiratelný věhlas a oblibu si dračí krev získala také v tradiční čínské medicíně nebo v Indii, kde se stala součástí léků připravených podle ajurvédy. V Americe, kde se tato tekutina získává zejména ze stromů Croton lechleri, se využívala k zastavení krvácení i hojení ran

V dnešní době se stále Sangre de Drago využívá v alternativní medicíně nebo bylinkářství v podobě kapek, tinktury nebo prášku.

K čemu se Dračí krev využívá?

Tato čistý latex je velmi silným koncentrátem mnoha přírodních látek, a proto se v různých podobách i dávkování používá vnitřně, ale i zevně na pokožku. I přestože jeho léčebné účinky nejsou 100% vědecky podložené, je nepochybné, že je po tisíciletí trvalou součástí léčebných postupů mnoha kultur.

Vnitřní použití dračí krve:

  • podporuje normální funkce imunitního systému a ochranu buněk
  • pomáhá udržovat normální hladinu krevního cukru,
  • přispívá k podpoře správné funkce kloubů a kostí,
  • podporuje vyváženou činnost jater, střev a žaludku a působí při potížích s trávením
  • jako přírodní antivirotikum a antiseptikum 

Vnější použití dračí krve:

  • k ošetření pokožky při akné, ekzémech, bradavicích či hemoroidech
  • k urychlení hojení ran, jako desinfekce, prevence infekce a analgetikum
  • ke zklidnění pokožky a zmírnění bolesti při poštípání hmyzem
  • jako kloktadlo při zánětech dásní, ústní dutiny, angínách apod.

V našem e-shopu Biominerály najdete vysoce kvalitní Dračí krev od Salvia Paradise 50 ml nebo 25 ml, která pochází z peruánského stromu Croton lechleri a je získávána šetrným způsobem. Vyzkoušet si jej tak můžete i vy!

sagria de drago

Jak se dračí krev používá?

Při použití pamatujte na to, že jde o poměrně silný latex, jehož nadužívání nemusí být bezpečné. Držte se proto námi doporučeného dávkování:

Vnitřní užití - doporučujeme 3 x denně rozpustit 15 kapek ve 100 ml čisté vody a vypít.

Kloktání - navyšte toto množství na 30 kapek ve 100 ml a touto tekutinou si vyplachujte ústa 3 - 5 x denně.

Vnější použití - naneste přímo na poraněné místo bez ředění. V případě přecitlivělosti například u ekzému můžete zkusit nejdříve smíchat dračí krev s bambuckým máslem. 

V každém případě se nedoporučuje používat Dračí krev dlouhodobě, proto ji po 3 týdnech vysaďte
Jak vidíte, Dračí krev je fascinující látka s bohatou historií a mnohostranným využitím. I přestože nemá schválené zdravotní účinky podle moderních standardů, její význam v minulosti a přetrvávající obliba v různých kulturách ji činí i dnes opravdu zajímavou. Vyzkoušejte ji i vy a utvořte si na tuto přírodní látku svůj, “na vlastní kůži”, ověřený názor.