JAK SPRÁVNĚ PEČOVAT O DĚTSKÉ ZUBY?

Zoubky, zoubky, zoubky - v dětském věku dlouho očekávané, při prvních problémech ale často proklínané. Ať patříte do skupiny rodičů, jejichž děti mají zoubky jako perličky nebo je pro vás správná péče o dětský chrup téměř noční můrou, zbystřete. Připravili jsme pro vás článek o tom, jak udržet dětské zuby zdravé, a to nejen pomocí správné techniky čištění, ale také díky vitamínům, pestrému jídelníčku a vhodným doplňkům stravy.

Péče o zoubky je téma, které trápí většinu rodičů. Dostáváme spoustu dotazů na to, jak zabránit vzniku zubního kazu, jak předejít flíčkům nebo drolení, a to již u velmi malých dětí. Odpověď na tyto otázky je velmi komplexní a je potřeba říct, že kromě všech rad a tipů, které jsme vám níže sepsali, ovlivňují zdraví zubů a dutiny ústní také faktory, které změnit nedokážeme, a to jsou genetické predispozice a vrozená odolnost zubní skloviny. I přestože tak některé děti trpí na zubní kazy více než jiné, stále existuje spousta možností, jak jejich zoubky posílit.

Tkáňové soli pro zdravé zoubky

Biominerály, tkáňové nebo také Schüsslerovy soli jsou souborem 12 základních minerálních solí (vápníku, železa, fluoru, mědi, chromu a dalších), které jsou ve své přirozené podobě součástí lidského těla. Schüsslerovy soli umožňují přírodní formu doplnění těchto zásadních minerálů v čisté a bezpečné podobě rozpustných pastilek. Ty poskytují našim buňkám základní anorganické a dobře vstřebatelné živiny, čímž tělu pomáhají k obnovení rovnováhy a regeneraci

Pro posílení zubní skloviny a prevenci zubního kazu u dětí jsou skvělou volbou tyto soli:

  • Calcarea Fluorica - zlatá - při zubní kazech, slabé nebo popraskané zubní sklovině 
  • Calcarea Phosphorica - královská modrá - při bílých i průhledných flíčcích na zubech,  při rozpadání a drolení zubů. Lze ji použít také pokud se dítěti stále neprořezávají zoubky, rostou křivě, jejich růst bolestivý nebo pokud není založen trvalý chrup.
  • Zincum - prevence bílých flíčků na zubech (případně na nehtech) způsobených dlouhodobým nedostatkem zinku nebo při oslabení imunity 
  • Natrium Phosphoricum - zelená - přispívá k vyváženému pH v ústech, čímž preventivně působí proti zubním kazům, omezuje chuť na sladké. Je vhodné jej kombinovat s některým z předchozích biominerálů. 
  • Ferrum Phosphoricum - magenta - v případě bolestivého růstu zoubků, otoku dásní a teplot u miminek

Více informací se dozvíte také v našem článku Tkáňové soli na zuby - jaké vybrat?, případně nám napište na info@biomineraly.cz a my vám rádi poradíme.

Strava a doplňky výživy pro silné zuby

Vápník

Vápník má zásadní roli při mnoha procesech v těle, v hojné míře je totiž obsažen v zubech a kostech. V případě, že ho v těle není dostatek, začne ho tělo odplavovat právě z těchto míst a dochází tak k odvápňování. To má za následek oslabení zubů a vzniku zubních kazů.

Zdrojem vápníku jsou hlavně mléčné výrobky, ale také luštěniny, ořechy a semínka, listová a brukvovitá zelenina (brokolice a květák). Dostatek vápníku je u dětí vhodné zajistit i pomocí doplňků stravy obsahujících nejen samotný vápník, ale také vitamín D a K.

Vitamín D + K

Samotný vápník by bez dvojice vitamínů D3 a K2 rozhodně neměl takové účinky. Pravdou je, že pokud chcete zabránit vzniku zubních kazů a demineralizaci zubní skloviny, musíte tyto vitamíny brát společně

Vitamín D má na starosti správné vstřebávání vápníku v těle, zatímco vitamín K pomáhá udržovat ústní mikrobiom v rovnováze, podporuje remineralizaci zubní skloviny a zabraňuje vzniku kazů. Jeho účinky jsou tak výrazné, že někdy dokáže dokonce i zvrátit již vzniklé zubní kazy

Ačkoliv je bohatým zdrojem vitamínu D sluneční záření (stačí 15 minut na slunci), většina české populace včetně dětí trpí jeho nedostatkem. V takovém případě je vhodné do jídelníčku zařadit mléko, jogurt, vejce a mořské ryby. Vitamín K se nachází například v listové zelenině (zelí, špenát), mase a játrech, vaječném žloutku, jogurtu, kešu oříšcích apod.

Přijmout dostatečné množství těchto vitamínů z běžné stravy není snadné, a to zejména u malých dětí, které mohou být vybíravé. Vsaďte proto na speciální doplňky výživy, které vašim dětem dodají vše, co potřebují. Vyzkoušejte můžete například cucací gumové bonbony Vitamin Code Kids, které mohou bez obav užívat již děti od 4 let!

Probiotika

Probiotika jsou známá svým pozitivním vlivem na střevní mikrobiom, trávení a celkové zdraví organismu, ale dokáží přispět také v oblasti péče u zuby. “Správné” probiotické bakterie dokáží konkurovat těm škodlivým, čímž pomáhají vytvářet v ústní dutině vhodný mikrobiom a přispívají tak k prevenci zubního kazu. Celkové zdraví organismu má také vliv na zdravé dásně, což má rovněž přímý efekt na kvalitu zubů a jejich kondici.

Podpořit dětské zdraví kvalitními probiotiky se vám tak vyplatí v mnoha ohledech. Vyzkoušejte například probiotika Smidge™ Infant pro kojence nebo pro děti od 4 let cucací bonbony Dr. Formulated Probiotics s ovocnou příchutí a přidaným vitamínem C.

Pitný režim

Kromě stravy má na kondici dětských zoubků vliv i pitný režim. Omezení slazených nápojů, džusů a čajů a jejich nahrazení čistou vodou je tou nejlepší volbou. Čistá voda neutralizuje kyseliny, smývá bakterie a pomáhá tak udržovat zuby čisté a chráněné před erozí i zubním kazem.

Jak čistit dětské zoubky?

S péčí o dětský chrup je třeba začít co nejdříve. Malým miminkům, kterým se zoubky teprve proklubávají, můžete pomocí jemného kartáčku dásně jemně masírovat, a tak jim nejen ulevit od bolesti a nepříjemného pocitu, který prořezávání zubů provází, ale také je zvykat na pravidelnou péči.

Zubní pasty a séra

Postupně je vhodné zařadit čištění zoubků do každodenní rutiny, a to alespoň 2x denně. Pořiďte si jemný zubní kartáček, zubní pastu a udělejte z péče o zuby samozřejmost. Pro děti, které ještě neumí vyplivovat, zvolte zubní pastu bez fluoridu. Opravdu skvělou volbou je zubní pasta Biomineral DENT obohacená o tkáňové soli s pozitivním účinkem na zdraví zubů. U starších dětí již můžete používat zubní pastu s fluoridem.

Úžasnou novinkou v péči o zuby je také přírodní zubní sérum :Dr. Hisham´s Baby Teeth, které vytváří v ústní dutině zdravé prostředí, podporuje remineralizaci zubní skloviny, šetrně čistí od plaku a zbavuje ústa patologických bakterií. Díky non-toxic a vegan složení se hodí již pro děti od narození.

Pravidelné čištění a návštěva zubaře

Mnoho rodičů bojuje s tím, že se jejich dítě nenechá zuby vyčistit a každodenní rutina se tak mění v boj. Buďte proto trpěliví a začněte se zubní péčí již u miminek - hravě, zábavně a po chvilkách je zvykejte na kartáček a jeho smysl. Později můžete podpořit motivaci dětí básničkami, získáváním bodů nebo nálepek za každé vyčištění zoubků, shlédnutím motivačních dětských videí nebo u starších dětí třeba moderní aplikací, která je čištěním zoubků provádí.

Důležité je, aby i rodiče šli příkladem, a to nejen při samotné péči o zuby, ale také při stravování. Samozřejmostí by měla být také pravidelná návštěva zubaře tak, aby se na případné problémy přišlo co nejdříve. Váš zubař vám poradí s vhodnou technikou čištění, případně doporučí a ukáže také používání mezizubních kartáčků a dentálních nití

Jak vidíte, péče o zoubky není snadná, ale je nezbytným předpokladem celkového zdraví a spokojenosti. Sami víme, jak nás dokáže takový bolavý zub potrápit, zaměřme se proto na prevenci a pomozme dětem mít zoubky jako perličky!

Zdroje:

Carlson-Rink, C. THE REAL TRUTH BEHIND THE HEALTH OF TODAY’S KIDS.

Kellenberger, R a spol. autorů (2018). Minerální soli Dr. Schüsslera - Brána k tělesnému a duševnímu zdraví. Nakladatelství Fontána.

Truplová Brachňáková Ž., Trupl M. (2018). Bunkové soli. Nakladatelství Biomineral.

Staszczyk, M., Jamka-Kasprzyk, M., Kościelniak, D., Cienkosz-Stepańczak, B., Krzyściak, W., & Jurczak, A. (2022). Effect of a Short-Term Intervention with Lactobacillus salivarius Probiotic on Early Childhood Caries—An Open Label Randomized Controlled Trial. International Journal of Environmental Research and Public Health19(19), 12447.

Swapna, L. A., & Abdulsalam, R. (2021). Vitamin D deficiency and its effects on tooth structure and pulpal changes. Open Access Macedonian Journal of Medical Sciences9(F), 81-87.

Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní a vzdělávací charakter a v žádném případě nenahrazují lékařskou péči.