Bachovy esence usnadní začátky ve školce

S nástupem dítěte do nové školky nebo školy vyvstává často mnoho otázek, které potrápí nejednoho rodiče. „Zvládne moje dítě odloučení? Bude se mu tam líbit? Co když bude brečet? Najde si kamarády? Vydrží v klidu sedět? Co když bude hned nemocné? Nebo nebude zvládat učení? A jak zvládnu já svůj návrat do práce?“ Pro celou rodinu je toto období obrovská změna ve fungování a tak není divu, že se u dítěte či rodičů objevuje nervozita a řada pochyb.

Ještě horší pak je situace, kdy se tyto obavy stanou realitou. Když první školní den dítě visí mamince nebo tatínkovi kolem krku a brečí, nechce ve školce zůstat, celý den rodiče vyhlíží, netěší se tam nebo se mu nedaří najít si kamarády a cítí se osamoceně. Co můžeme jako rodiče v takové situaci dělat? Jak dítě na tuto velkou změnu připravit?

Pomocník jménem Bachovy esence

Velmi jednoduchou metodou, která může v tomto náročném období výrazně psychicky ulevit celé rodině, jsou tzv. Bachovy esence. Ještě jste o nich neslyšeli? Jedná se o čistě přírodní kapky získávané speciální metodou podle Dr. Bacha. Esencí je celkem 38 druhů, každá je vyrobená z jiné rostliny a každá se používá pro nějaký nepříjemný psychický stav, ze kterého nás dokáže vyladit zpět do našeho výchozího psychického nastavení.

Bachovy esence se tak používají v případě strachů, nervozity, úzkostí, depresí, nízkém sebevědomí, ale také například při vysoké nerozhodnosti, žárlivosti, závislosti nebo například při vyčerpání.

Jak konkrétně esence použít při nástupu do školky či školy?

Ideální je obrátit se minimálně dva týdny dopředu na certifikovaného terapeuta, který s těmito bylinnými preparáty pracuje a který připraví Bachovy esence na míru. Konzultace v tomto případě naprosto stačí pouze online například přes email. On pro vaše dítě, případně i pro vás, namíchá lahvičku, ve které skombinuje přibližně 5 těchto esencí, v závislosti na tom, jaké informace mu o emocích vašeho dítěte dáte. V každém případě použije esenci, která se používá pro zvládnutí velkých změn a nejspíš i esenci, která dodá dítěti sebevědomí nebo tu, která podporuje odpojení od rodiny.

Kapičky je pak ideální začít užívat již před začátkem školního roku a pokračovat i v prvních týdnech, dokud si nebudete jistí, že je dítě na nové prostředí plně adaptované. Kapičky jsou 100% přírodní a vhodná dokonce i pro malá miminka. Bachovy esence nemají žádné nežádoucí účinky ani omezení v užívání, také na nich nevzniká závislost. Dítě je tedy může užívat podle potřeby.

Přílišné nadšení

Těší se vaše dítě do školy nebo školky tak moc, že už sotva může dospat? Je natěšené a plné pozitivního očekávání? To je samozřejmě skvělé. Jenže někdy vypráví o budoucí škole tak nadšeně a vy víte, že jeho očekávání jsou poněkud jiné, než jaká bude realita a že bude nejspíš po střetu s ní zklamané. I v takovém případě mohou pomoci právě Bachovy esence, jedna z nich je dokonce právě určená pro přespřílišné nadšení.

Rodič v klidu = dítě v klidu

Obzvlášť u malých dětí do 5-7 let platí, že pokud je v klidu rodič (obvykle maminka) pak je v klidu i dítě. Dítě je na ní a na její emoce silně napojené a citlivě je vnímá. To je také důvodem, proč třeba i psychologové, homeopati a další terapeuti pracují u malých dětí především s rodičem a až sekundárně s dítětem.

V případě nástupu dítěte do školky nebo školy je pak opravdu důležité, aby si tímto krokem byl rodič jistý. Pokud z toho má sám špatný pocit, myslí si, že jeho dítě ještě není připravené být bez něj, k tomu má třeba obavy ze svého návratu do zaměstnání, z toho, jak to bude stíhat a co když bude dítě hned nemocné, pak je opravdu na místě, uklidnit především sebe. Například i pomocí již zmíněných Bachových esencí, které samozřejmě mohou na této cestě být pomocníkem také pro rodiče a zbavit je nervozity a nechtěných myšlenek. Zkušené učitelky se totiž shodují na tom, že děti rodičů, kteří jsou si jistí, že dítě má být ve školce, se mnohem snadněji na tuto situaci adaptují než pokud má maminka ohledně tohoto kroku výčitky či pochyby.

Rituály a další možnosti přípravy

Mimo Bachových esencí je samozřejmě celá řada doporučení, jak dítě na školku připravit. V následujícím textu se zaměříme na ty nejdůležitější z nich.

1.      Mluvte

V dostatečném předstihu mluvte s dítětem o tom, co ho čeká, jak budou vypadat jeho nové dny a co vše se změní. Důležité je mluvit opravdu reálně. Není potřeba mluvit o školce pouze pozitivně. Naopak je dobré citlivě si s dítětem popovídat o tom, že je v pořádku, pokud se mu bude první dny stýskat nebo si s něčím nebude vědět rady. Zaměřte se především na to, aby mělo dítě představu o průběhu dne. Co se bude dít dopoledne, co odpoledne a v které fázi přijdete vy.

2.      Seznámení s prostředím

Pokud je to jen trochu možné, navštivte školku či školu už v předchozích týdnech. Seznamte dítě s učiteli. Ukažte mu, jak bude vypadat jeho třída, kde bude mít věci nebo kde bude spát. Když bude vědět kam a za kým jde, bude klidnější, než když půjde hned první den samo bez vás do úplně neznámého prostředí plného cizích lidí.

3.      Pravidelnost

V začátcích chození do školky je velmi vhodné vyzvedávat dítě v opravdu stejný čas, na příklad po obědě nebo po svačince. Pokud víte, že dítě můžete vzít po obědě například jen první dny a pak už budete chodit později po svačině, je vhodné rovnou jej vyzvedávat po svačině a nemást ho. Potřebuje získat jistotu, že si ho opravdu každý den vyzvednete a tato pravidelnost mu pomůže rychleji tuto svou jistotu získat.

4.      Rituály

Stejně tak se snažte o pravidelnost i ráno. Pomoci vám mohou drobné rituály, může to být třeba společná písnička, kterou si zazpíváte cestou v autě. Ve školce pak rychlá pusa a zamávání jako signál, že je čas odchodu do třídy.

5.      Loučení

Když už jsme u toho loučení, snažte se dítě předávat učitelce na zemi, kdy jde samo. Nikoliv předávat dítě z náruče rodiče do náruče učitelky. Ideální je, aby dítě samo odešlo do třídy. Předávání v náruči bývá dětmi vnímáno jako traumatické.