Tkáňové soli na zuby - jaké minerály vybrat?

S vysokou kazivostí, drolením zubů, záněty nebo třeba jen flíčky na zubech bojuje obrovské množství lidí. Často mi píší maminky už maličkých batolat, že jejich děti mají první kazy nebo že se jim zoubky drolí. S jednou zkaženými zuby už bohužel nepomůže nikdo jiný, než zubař. Pokud je pro vás toto ošetření psychicky vyčerpávající, určitě můžu z vlastních zkušeností doporučit Bachovy krizové esence - nejlépe podávat jak dítěti tak mamince :-) Základem, jak se vyhnout dalším problémům, je samozřejmě řádná péče, ale o tom nyní nechci poučovat. Sama dobře vím, že každý máme jiné genetické dipozice, jinou odolnost skloviny a příroda v tomto ohledu nebývá úplně spravedlivá. Jaké minerály tedy zvolit?

Calcarea Fluorica - zlatá- tato sloučenina tvoří zubní sklovinu. Doporučuji ji při kazech zubní skloviny, také pokud je slabá a tvoří se na ní praskliny. Stejně tak v případě obnažených krčků a citlivých zubů

Calcarea Phosphorica - královská modrá- tento minerál tvoří střed zubu. Doporučuje se při bílých i průhledných flíčcích na zubech a také při rozpadání a drolení zubů. Stejně tak je vhodné jeho doplnění pokud se dítěti stále neprořezávají zoubky, pokud rostou křivě a špatně, když je jejich růst bolestivý nebo pokud není založen trvalý chrup.

Zincum - nedostatek zinku se mimo jiné projevuje jako bílé flíčky na zubech (případně na nehtech). U některých osob se skvrnky objevují na zubech pouze při oslabení imunity, třeba při nemoci.

Natrium Phosphoricum - zelená - pokud máte často kazy nebo záněty, je vždy ideální doplnit některý z předchozích minerálů plus právě tuto sůl. Dává do normálu pH našeho těla, včetně slin a úst. Právě špatné pH a s ním často spojená přítomnost kvasinky v ústech je častou příčinou toho, že máme narušenou zubní sklovinu a nežádoucím kazům se v tomto prostředí dobře daří množit své bakterie. Navíc omezuje chuť na sladké.

Všechny soli mezi sebou můžete libovolně kombinovat podle potřeby!

Mimo to můžete zdraví svých zubů podpořit také touto úžasnou přírodní zubní pastou, která mimo všech základních minerálů obsahuje i olej z grepových jader a další léčebné esence. Bez obav ji můžete použít i pro malé děti, které pastu polykají. Obvykle jim nevadí ani jemná mátová chuť (která s tou chemickou z běžných past nemá mnoho společného). 

Upozornění: Tkáňové soli nejsou v ČR uznanou léčebnou metodou a jejich použití nenahrazuje lékařskou péči a stanovení diagnózy. Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní a vzdělávací charakter a v žádném případě nenahrazují lékařskou péči.

Zdroje:

Kellenberger, R a spol. autorů (2018). Minerální soli Dr. Schüsslera - Brána k tělesnému a duševnímu zdraví. Nakladatelství Fontána.


Truplová Brachňáková Ž., Trupl M. (2018). Bunkové soli. Nakladatelství Biomineral.