JAK DOPLNIT VÁPNÍK A PROČ?

Intolerance laktózy, alergie na mléčnou bílkovinu (ABKM), veganský životní styl, těhotenství a kojení či jen zvýšená kazivost zubů. To vše jsou situace, při nichž si klademe důležitou otázku - přijímáme dost vápníku? Zajistí mi strava vše, co potřebuji? Lze vůbec nahradit mléko a mléčné výrobky? Pojďme se na to tedy podívat.

Vápník je minerál, který zaujímá důležitou roli v mnoha procesech v těle. Najdeme ho zejména v kostech a zubech, kromě toho se ale podílí například také na vedení nervových vzruchů nebo při srážení krve. Je důležitý pro normální činnost svalů, trávicích enzymů nebo dělení buněk

V případě, že trpíme jeho nedostatkem, projeví se to odvápňováním (vyplavováním vápníků z kostí a zubů), oslabením zubů a jejich zvýšenou kazivostí, ale také depresemi, svalovými bolestmi či zhoršením zraku

Dostatečný příjem tohoto minerálu není problémem pouze u starších osob a malých dětí. Vápník je důležitý také u žen v těhotenství a při kojení, kdy je třeba jeho zvýšený příjem, nebo u dětí a dospělých s alergií na bílkovinu kravského mléka, intolerancí laktózy, či osob s dietními omezeními. K nedostatku vápníku přispívá také nevyvážená strava a špatné návyky jako kouření, konzumace alkoholu, kolových nápojů a podobně, které zvyšují odplavování vápníku z těla nebo snižují jeho vstřebávání.

S vápníkem to není tak snadné

Ačkoliv by se mohlo zdát, že návod na doplnění vápníku je jasný - jíst více potravin, které ho obsahují - realita není tak jednoduchá. U potravin s obsahem vápníku totiž musíme řešit nejen to, kolik tohoto minerálu obsahují, ale také jaká je jeho vstřebatelnost, tzn. kolik z daného množství vápníku je naše tělo schopno vůbec využít. A tady přichází první komplikace.

Vápník z potravin se totiž nikdy nevstřebá na 100 %. Ačkoliv je tak vápník hojněji obsažen v živočišných produktech jako jsou mléčné výrobky a maso, jeho vstřebatelnost z nich je naopak výrazně nižší než ze zdrojů rostlinného původu! 

Vstřebatelnost vápníku:

  • mléčné výrobky - 30 - 35 %
  • brukvovitá zelenina - 60 %
  • mandle, sója - 5 - 20 % 

A v čem vlastně vápník najdete? Kromě mléčných výrobků a masa také ve vejcích, luštěninách, ořeších a semínkách nebo listové a brukvovité zelenině (brokolice a květák). Významný zdroj vápníku najdeme také v konzervovaných rybách jako jsou sardinky nebo losos.

Jak zvýšit vstřebatelnost vápníku? 

Aby to s tím vápníkem bylo ještě o trochu složitější, jeho vstřebatelnost ovlivňují ještě další faktory, a to součinnost dalších vitamínů a minerálů. Je potvrzeno, že zásadní roli v tomto procesu hraje dostatek hořčíku, vitamínu D3 a K2. Pouze v případě, že přijímáte dostatek všech těchto látek (vápník - hořčík - vitamín K2 - vitamín D3), získá vaše tělo opravdu maximum! 

Nejlepším řešením, jak doplnit vápník je tak nejen vyvážená zdravá strava a dostatek pohybu, který zvyšuje hustotu kostí, ale hlavně vhodné doplňky výživy obsahující kromě vápníku také výše zmíněné minerály a vitamíny.

Doplňky výživy s vápníkem pro děti i dospělé

Najít na trhu vhodný suplement s vápníkem pro děti je takřka nemožné. Nám se proto u dětí osvědčily zejména Schüsslerovy - tkáňové soli, které obsahují hlavní minerály vyskytující se přirozeně ve stravě v potenci D6, u níž byla prokázána nejlepší vstřebatelnost. Biominerály (Schüsslerovy soli), které u nás v nabídce najdete, jsou skvělou volbou právě pro děti, a to již od kojeneckého věku. Vynikají totiž zejména snadným použitím a absencí nežádoucích účinků.

Pro doplnění vápníku a dalších souvisejících minerálů a látek tak mohu vřele doporučit Biomineral D6® Osteokomplex, který mohou užívat nejen děti a těhotné či kojící ženy, ale také alergici. V podobě cucacích pastilek je lze rozpustit ve vodě a podávat na lžičce už těm nejmenším dětem.

Komplexním doplňkem stravy, který kromě vápníku, hořčíku, vitamínu D3 a K2 z čistě rostlinných zdrojů obsahuje také vitamín C, probiotika a enzymy, je Vitamin Code RAW Calcium Green of Life. Tento suplement je určen pro dospělé a pro zlepšení jeho vstřebatelnosti je vhodné jej užívat 2x denně po jídle. 

Pro zdravé zuby jenom vápník nestačí

Pokud řešíte suplementaci vápníku právě kvůli zvýšené kazivosti zubů, je třeba říct, že kromě vápníku budete opět potřebovat naši osvědčenou “armádu” minerálů a vitamínů. I zde hrají zásadní roli vitamíny D a K, které se starají nejen o správnou vstřebatelnost vápníku, ale podporují také vyvážený mikrobiom v ústech a jsou schopny zubní sklovinu dokonce i remineralizovat!

Zabránit zubním kazům ovšem pomůže nejen vhodná strava, ale také doplňky výživy, probiotika či Schüsslerovy soli. Jaké to jsou se dozvíte v našem článku Jak správně pečovat a dětské zoubky, který najdete na našem blogu.

Pokud tedy potřebujete zvýšit svůj příjem vápníku, nebo chcete svým dětem s ABKM alergií dodat vše, co pro svůj zdravý vývoj potřebují, vsaďte na vyváženou kombinaci živočišných i rostlinných zdrojů vápníku a příjem dalších nezbytných minerálů či vitamínů pomocí doplňků stravy. Nezapomínejte také na dostatek pohybu, pobytu na sluníčku a celkovou pohodu, která podpoří zdraví a zvýší vaši spokojenost!

Zdroje:

Carlson-Rink, C. THE REAL TRUTH BEHIND THE HEALTH OF TODAY’S KIDS.

Kellenberger, R a spol. autorů (2018). Minerální soli Dr. Schüsslera - Brána k tělesnému a duševnímu zdraví. Nakladatelství Fontána.

Truplová Brachňáková Ž., Trupl M. (2018). Bunkové soli. Nakladatelství Biomineral.

Staszczyk, M., Jamka-Kasprzyk, M., Kościelniak, D., Cienkosz-Stepańczak, B., Krzyściak, W., & Jurczak, A. (2022). Effect of a Short-Term Intervention with Lactobacillus salivarius Probiotic on Early Childhood Caries—An Open Label Randomized Controlled Trial. International Journal of Environmental Research and Public Health19(19), 12447.

Swapna, L. A., & Abdulsalam, R. (2021). Vitamin D deficiency and its effects on tooth structure and pulpal changes. Open Access Macedonian Journal of Medical Sciences9(F), 81-87.

Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní a vzdělávací charakter a v žádném případě nenahrazují lékařskou péči.