Xylitol: Sladký zázrak pro naše zdraví

Ačkoliv se může zdát, že xylitol je zase dalším moderním vynálezem stvořeným v laboratořích chemiků, není tomu tak! Tato látka, která dokáže nahradit nezdravý cukr a místo nevýhod nám naopak servíruje zdravotní benefity, se totiž těší dlouhé tradici! Pojďte se dozvědět o tom, co je xylitol, jak působí na naše zdraví a proč jím nahradit klasická sladidla.

Co je xylitol?

Xylitol je polyalkohol nebo také cukerný alkohol, který se přirozeně vyskytuje v mnoha rostlinách včetně břízy (konkrétně v březové kůře). Ve Finsku, kde na více jak polovině území rostou převážně březové lesy, má produkce xylitolu dlouhou tradici už od počátku 20. století.  

V dobách 2. světové války, kdy Finsko zažívalo velký nedostatek cukru, se právě zde stal xylitol jeho rozšířenou a oblíbenou alternativou. Tehdy ještě nikdo nevěděl, že kromě schopnosti slazení má březový cukr i zdravotní přínosy. Nicméně už v té době se ukázalo, že zejména pro diabetiky bude perfektní náhražkou cukru, protože se dokáže v těle metabolizovat bez využití inzulínu

Xylitol a jeho vliv na zdraví

Březový cukr se vyznačuje nízkým glykemickým indexem (GI 7). To znamená, že po jeho požití se hladina cukru v krvi prudce nezvyšuje jako v případě řepného cukru. Xylitol je tak naprosto ideální volbou pro diabetiky a osoby s metabolickými poruchami. Je také oblíbený u všech, kdo dbají na svou váhu a zdravý životní styl, protože obsahuje o 40 % méně kalorií než bílý cukr. A to už je co říct!

To ale není rozhodně všechno. Jaké další pozitivní přínosy na lidské zdraví xylitol má?

  • snižuje výskyt zubního kazu omezením růstu škodlivých bakterií v ústech
  • zvyšuje objem a minerální obsah kostí, čímž přispívá k prevenci osteoporózy
  • podporuje zdravý střevní mikrobiom 

Nutno uznat, že takové zdravotní přínosy u běžných sladidel vážně nenajdete! 

brezovy xytitol

Xylitol a péče o zuby

Co kdybyste si mohli zamlsat bez výčitek? Tak přesně toto vám umožní jen březový cukr! Již v 70.letech minulého století totiž proběhly ve Finsku odborné studie, které odhalily, že xylitol má významný vliv na snižování zubního kazu. 

Jak je to možné? Xylitol omezuje růst škodlivých bakterií v ústech, protože bakterie nemohou xylitol využít jako zdroj energie a tak postupně hynou. Konzumace mírného množství xylitolu dále zvyšuje produkci slin, které pomáhají remineralizovat zubní sklovinu, udržovat vhodné pH v ústech a chránit tak zuby před kyselinovou erozí a vznikem zubního kazu.

bile zuby

Vyzkoušejte zubní séra s xylitolem

A právě vliv xylitolu na zdraví zubů je důvodem, proč jej najdete i v některých zubních pastách vhodných zejména pro děti a příznivce non-toxic přírodní kosmetiky. 

V naší nabídce na Biominerály tak najdete například :Dr Hisham's Baby Teeth zubní sérum, které obsahuje pravý finský xylitol, bio kokosový olej, mnoho dalších účinných přírodních látek a také přídavek vitamínu K2 a D3, o jejichž přínosu na zdraví zubů jsme si povídali v jednom z předchozích článků na blogu. Toto zubní sérum je svým složením veganské, non-toxic a je vhodné pro děti od narození až do 5 let

Pro dospělé a děti od 5 let máme v nabídce také :Dr Hisham's Vital zubní sérum, které má výraznější mentolovou příchuť, ale rovněž obsahuje toto skvělé kombo přírodních účinných látek.

Jak používat xylitol?

Díky tomu, že má xylitol téměř stejnou úroveň sladivosti jako řepný cukr, můžete ho jím rovnou nahradit ve stejném poměru. Jeho chuť je přirozená a od klasického cukru ji pozná jen opravdový fajnšmekr. Xylitol tak můžete použít při slazení jídel i nápojů, při pečení, doslazování kaší, jogurtů a podobně. Není vhodný k použití do kynutých těst, protože omezuje růst kvasinek - a to kynutí moc nesvědčí. Jinak ho můžete používat bez obav, nicméně zvyšujte jeho konzumaci postupně, protože při velkém množství může mít projímavé účinky.

Xylitol není pro domácí zvířata

POZOR ale na xylitol a vaše domácí mazlíčky! Ačkoliv je pro lidi naprosto bezpečný, požití xylitolu vaším pejskem nebo kočičkou může opravdu závažné důsledky. Březový cukr je pro zvířata toxický a způsobuje jim hypoglykemii. Ve společné domácnosti jej proto mějte mimo jejich dosah a mazlíčkům nepřilepšujte dobrotami, které jej obsahují.

Zkuste nahradit klasický cukr březovým a udělejte něco pro své zdraví, figuru i dobrý pocit. Toto skvělé přírodní sladidlo už běžně koupíte v obchodech se zdravou výživou i supermarketech. Doporučujeme ovšem upřednostnit pravý finský xylitol z břízy před xylitolem z kukuřice a jiných rostlinných zdrojů. Tak ať je váš život sladký - a zdravý! :)