Probiotika pro ženy: Klíč ke zdraví a pohodě nejen v těhotenství

Trápí vás nepříjemné projevy vaginálních mykóz nebo zkrátka jen chcete podpořit své intimní zdraví a celkovou pohodu? Vsaďte na probiotika pro ženy, která jsou speciálně navržena pro udržení rovnováhy a zdravého mikrobiomu žen. Jak si vybrat ta správná probiotika se dozvíte právě v tomto článku.

Zdraví ženy je dynamické a komplexní a jedním z klíčových faktorů, který hraje významnou roli v jeho udržení, je právě mikrobiom. Mikrobiom je doslova živým ekosystémem uvnitř našich těl, který dokáže ovlivnit vše od trávení přes imunitní reakce i psychické zdraví. A v případě žen se nejedná pouze o střevní mikrobiom, ale také o mikrobiom vaginální

Oproti střevními mikrobiomu, který je velmi pestrý a v němž se nachází přes 200 různých druhů bakterií a kvasinek, ten vaginální vsází na menší množství ověřených druhů bakterií (vetšinou typu Lactobacillus), které vytváří v pochvě kyselé prostředí a udržují rovnováhu. Jakmile ovšem dojde k přemnožení nežádoucích bakterií, je vaginální mikrobiom narušen a může dojít k nepříjemným projevům v podobě kvasinkových infekcí, bakteriálních mykóz a infekcí močových cest.

kvasinkova infekce

Jak udržet vaginální mikrobiom v rovnováze?

Funkčnost a vitalitu ženského poševního mikrobiomu můžete podpořit nejen zdravým životním stylem a stravou, ale také správně vybranými probiotiky, které vhodně vyživují přátelské bakterie a starají se o stálé klima prostředí, které je pro ty nepřátelské bakterie nehostinné. Co všechno lze pro intimní zdraví tedy udělat?

  • Dodržujte vhodnou hygienu - jemné, šetrné mytí intimních partií vhodným mýdlem či gelem bez zbytečných chemických přísad a parfémů.
  • Noste prodyšné spodní prádlo - neprodyšné prádlo z umělých materiálů neumožňuje cirkulaci vzduchu a zvyšuje vlhkost v intimních partiích, což může vést k množení kvasinek a bakterií.
  • Jezte vyváženou stravu - do svého jídelníčku zařaďte fermentované potraviny jako je jogurt, kefír, kombucha a nakládaná zelenina. 
  • Omezte antibiotika a choďte na pravidelné lékařské prohlídky - nadužívání antibiotik nepříznivě ovlivňuje i poševní mikrobiom a může vést k jeho nerovnováze. Choďte na pravidelné prohlídky a v případě potíží se poraďte se svým gynekologem.
  • Doplňte vhodná probiotika - ty hrají klíčovou roli v udržování zdravé vaginální flóry tím, že omezují růst škodlivých bakterií a kvasinek, které mohou vést k infekcím. 

Význam probiotik pro ženské zdraví

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které podporují celkovou obranyschopnost organismu, pomáhají při trávení (ovlivňují schopnost vstřebávat živiny z potravin) pomáhají udržovat zdravou hladinu krevního cukru, podporují ženské intimní zdraví a mnoho dalšího. Probiotika zkrátka udržují naše tělo v rovnováze.

Oproti mužům mají ale ženy specifické potřeby - ženský trávicí systém je náchylnější k nerovnováze a ženský vaginální mikrobiom jakbysmet. Pro udržení celkového zdraví a pohody tak ženský mikrobiom vyžaduje stálý zdroj prospěšných bakterií obsažených v probioticích

Probiotika v těhotenství

Probiotika jsou důležitá i v období těhotenství. Mohou totiž pomoci snížit riziko těhotenské cukrovky a vaginálních infekcí, které se v tomto období často vyskytují. Kromě udržování správného pH v pochvě a zdravého střevního i vaginálního mikrobiomu ovšem vhodná probiotika dokáží podporovat i správný vývoj imunitního systému plodu

Užívání probiotik během těhotenství je naprosto bezpečné. I tak je ovšem vhodné poradit se s ošetřujícím lékařem. 

probiotika pro tehotne

Jak si vybrat probiotika pro ženy?

I přestože je každý organismus jedinečný, a to i včetně konkrétního složení střevní a vaginální flóry, existují probiotické bakterie, které mají příznivý vliv na ženské zdraví. Jsou jimi například Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus gasseri a Bifidobacterium lactis a další. 

Při výběru probiotického doplňku stravy pro ženy je proto vhodné sáhnout po kvalitním přípravku, který má ověřené složení, širokou škálu i množství probiotických kultur a neobsahuje zbytečná aditiva, konzervanty, barviva či další látky poškozující střevní biom. Z naší nabídky na Biominerály vám tak můžeme nabídnout například:

Tyto probiotické preparáty jsou špičkou na trhu a jsou speciálně navržené pro ženské zdraví. Při jejich výběru si můžete být jistí, že svému tělu i vnitřnímu mikrobiomu dáváte to nejlepší, co lze. Vyzkoušejte je i vy a zbavte se opakovaných kvasinkových infekcí v těhotenství, vaginálních mykóz a podpořte celkovou vitalitu a pohodu svého organismu.