Jak zlepšit spánek dětí předškolního a školního věku

Pro zdravý život dospělých i dětí je dostatečný a kvalitní spánek zásadní. Aby naše děti dobře spaly, měli bychom jim k tomu vytvářet odpovídající podmínky a sami jim svým příkladem ukazovat, jak je spánek důležitý.

dite nespi

Průměrná délka spánku dětí

Nejdéle by měla spát novorozená miminka, a to až 16 hodin denně. S každým měsícem věku roste aktivita dítěte. Naopak se postupně snižuje průměrná délka spánku podle věku. Dítě staré 6 až 12 měsíců má průměrnou délku spánku 14 hodin a ve dvou letech o další hodinu méně. Postupně se prodlužuje délka nočního spaní a snižuje se počet a délka spánků během dne až na jedno pravidelné odpolední zdřímnutí.

S nástupem do školky se spánkové návyky u mnoha dětí změní, ať už ve školce zůstávají na celý den, nebo chodí domů už v poledne. Ve věku 3 až 5 let by měly děti spát 10 až 13 hodin, s nástupem do školy o další hodinu méně a u teenagerů by měl spánek činit každý den 8 až 10 hodin.

Vstupem do školy končí obvykle i pravidelný odpolední spánek dětí. Ovšem to je jen teorie, praxe může být značně odlišná. Nevyspalé dítě je nejen unavené a protivné, ale může to negativně ovlivnit i jeho imunitu a tím i nemocnost.

Když dítě nespí…

Protože ne každé dítě má stejnou potřebu spánku, často jsou rodiče zbytečně nervózní, že jejich dítě málo spí. Někdy může nespavost podporovat právě až úzkostná snaha rodičů dítě uspat. Jiným důvodem může být, že dítě nemá optimální výživu. Bolení břicha z přejedení, nebo hlad mohou být také důvodem, proč dítě nespí.

Samostatnou kapitolou jsou rostoucí zoubky. Na něco může pomoci bylinkový čaj, na něco chladící kroužky. A jindy třeba stačí, když jste s potomkem při usínání aspoň chvíli v pokojíčku i vy, čtete mu, vyprávíte pohádky, případně si jenom povídáte, ale je to vaše společná chvilka.

Batolata a děti v předškolním věku obvykle spí dobře. Pokud ne, jedná se většinou o nějakou zdravotní záležitost a je vhodné to probrat s pediatrem. Pozor také na nepříjemnosti v rodině. Dítě je velmi dobře schopné vycítit, že mezi rodiči není něco v pořádku a může se to podepsat i na jeho spánku. Problémem může být také plačící mladší sourozenec.

U školních dětí může být na vině stres ze školních povinností, šikana, ale také sledování televize nebo tabletu v posteli, hraní her na mobilu těsně před spaním i rušivé světlo z ulice zasahující dětský pokoj.

Zkuste se proto zamyslet, co za nespavostí může být. Je důvodem špatný režim před spánkem? Trpí dítě psychickou či fyzickou nepohodou? Nebo je problém ještě jinde?

Správné spánkové návyky už od dětství

Pokud si dítě neosvojí správné spánkové návyky, může mít problémy s usínáním a ráno i se vstáváním. Nevyspalé dítě pak může přehnaně reagovat i během dne. Spánek dětí by měl proto mít jasná pravidla, která by rodina měla dodržovat. A rodiče by přitom neměli zapomínat, že děti vnímají také jejich chování a chyby ve spánkové hygieně a snaží se je napodobovat. Pokud nám dítě nespí, je dobré začít sami u sebe.

Novorozená miminka spí obvykle po kratších úsecích, ale vícekrát denně. Jejich spánek je méně hluboký a častá probouzení nebo děťátko plné energie uprostřed noci nejsou ničím výjimečným. Také usínání u kojenců neznamená, že dítě maminka nakojí, přebalí, dá do postýlky a ono lusknutím prstu usne. Spíš mu to chvíli (klidně až půl hodiny) bude trvat. Zjistěte, co má rádo vaše dítě. A právě to mu dopřávejte.

spanek deti

Větší dítě potřebuje stabilní režim – večeři a snídani v pravidelnou dobu, rutinu ohledně večerní hygieny, pohádky a dalších podmínek pro usínání. Zvolte si systém a ten dodržujte. Lékaři doporučují, aby děti chodily spát už kolem osmé, ale pokud je zrovna váš rošťák v té době ještě plný života a ráno nemusí vstávat v šest, klidně ho navykněte usínat třeba v devět. důležité je, aby to byla pořád stejná hodina (a to i včetně víkendů).

Pozor na víkendy a dovolené

Někdy je problémem, že v týdnu rodina brzy vstává a o víkendech nebo o dovolené si chce ráno přispat. Pak je ale zase problém dodržet večerní dobu pro usínání dětí. Pokud nechcete obvyklou spánkovou rutinu narušit, neměli byste nechat děti vstávat a usínat více než o hodinu později než ve všední dny. Dovolená to přece jenom může trochu rozházet, ale její poslední dny se zase zkoušejte vracet k běžným zvykům a připravit se na následující pracovní dny.

Místo pro spaní

Dítě by mělo mít pro usínání hlavně dostatečný klid. Důležité je, aby do pokojíčku nepronikalo rušící světlo. Nepodceňujte proto, že je třeba mít na oknech vhodné zatemnění. Klasikou jsou žaluzie a rolety, ale pro dostatečnou tmu je potřeba nepropustný závěs, ideálně s dětským motivem, aby světlo prosvítalo co nejméně.

Některé děti potřebují pro usnutí tlumené světlo noční lampičky. Pokud se bez něj nelze obejít, preferujte takové, které nemá ostré či intenzivní světlo. Nemělo by také svítit přímo do postýlky do obličeje dítěte. Při výběru teploty světla pak volte oranžovou až červenou barvu (modré světlo ovlivňuje vyplavování melatoninu).

modre svetlo

Důležitá je také vhodná teplota. Místnost by měla být dobře vyvětraná, ale dětem by nemělo být chladno. Večer při usínání klesá teplota těla a při probouzení naopak roste. Toho se dá večer využít přechodem z teplejšího obývacího pokoje do chladnějšího prostředí ložnice, kde by se ideálně nemělo moc topit.

Nesmírně důležitá je také pohodlná postel a vhodné lůžkoviny. Materiál povlečení i to, jak je přikrývka silná, by měly odpovídat ročnímu období, aby dítěti nebylo zbytečně velké teplo. Neplatí, že pocení při spánku (až na případ horečky) je jakkoliv normální a vhodné.

A samozřejmě nějaký plyšák na usínání, ale s jejich počtem v postýlce to nepřehánějte. Zejména pro alergiky to může být zbytečný lapač prachu navíc.

Do dětského pokoje také nepatří televize a pro počítač, mobil a další zdroje modrého světla by měla platit pevně stanovená pravidla, aby elektronická zařízení nemohla negativně ovlivňovat dětský spánek. Buďte pevní a neustupujte. Minimálně hodinu, lépe 90 minut před spaním žádné modré světlo! S teenagery to sice bude těžší, ale i s nimi si zkuste stanovit pravidla, která budou platit. Určitým kompromisem může být noční režim či speciální aplikace, které se dají nainstalovat na mobil i počítač. Ty dokáží barvu světla ovlivnit a jeho modré a zelené složky utlumit.

jak spi dite

Někdy také bývá problémem, když dítě opouští dětskou postýlku a dostává svou první velkou postel. Cest, jak naučit dítě spát ve velké posteli, je celá řada. Můžete to zkusit pojmout jako jedno velké dobrodružství pro malého velkého chlapa / ženu. Na první spaní ve velké posteli pak může být dítě i pyšné. Přechod pak usnadní i nový zvyk - čtení před spaním.

Pro klidný spánek dětí

Pokud jste vyčerpali všechny možnosti v rámci úpravy prostředí a denního režimu, můžete zkusit i pomoc bylinek – např. meduňkový nebo heřmánkový čaj před spaním. Úzkostným dětem, případně těm, které jsou v nějakém stresu, mohou pomoci Bachovy esence, konkrétně například RESCUE Night® sprej, který dětem pomůže před spaním upokojit myšlenky a uvolnit se.

Uklidnit před spaním může také příjemná vůně. Vybrané éterické vonné oleje podporují psychickou pohodu dětí i dospělých. Kladný vliv na psychickou pohodu má také hořčík. Ten se dá použít nejen ve formě tablet, Schüsslerových solí, ale také třeba jako koupelová sůl. Vyzkoušejte alespoň jeden ze zmíněných tipů a vaše dítě bude určitě spát lépe. Tak sladké sny.