Tkáňové soli - základní informace

Hledáte způsob, jak sobě nebo svým dětem doplnit chybějící minerály a zlepšit tak imunitu či zdravotní potíže přirozeným způsobem? Pak by vám neměly uniknout tzv. tkáňové soli, které také můžete znát pod názvem Schüsslerovy soli (podle Dr. Schüsslera, jejich objevitele), buňkové soli, biominerály, minerální soli nebo biochemické tkáňové soli. Ano, používané názvy jsou trochu zmatečné, o to jednodušší je však jejich použití.  Co tedy jsou tkáňové soli a kdy a jak je použít? Dozvíte se v tomto článku.

Co jsou tkáňové soli?

Tkáňové soli jsou přírodní doplňky stravy s opravdu dlouhou historií. První poznatky o nich publikoval jejich objevitel Dr. Schüssler již v roce 1873. Ten určil pro tělo 12 základních minerálů, nezbytných pro naše zdraví, jako je vápník, hořčík, železo či draslík. Postupně také zpracoval řadu tzv. doplňkových minerálů, které potřebujeme v mnohem menším množství, stále jsou však pro fungování našeho těla nezbytné. Sem patří například jód, zinek či selen. Na základě svých bádání pak ke každému minerálu přiřadil seznam zdravotních obtíží, které vznikají, když v těle daný minerál chybí a je potřeba jej doplnit.

Další část jeho životní práce pak tvořilo hledání způsobu, jak tyto minerální látky zpracovat co nejlépe, aby se skutečně vstřebaly do těla a byly maximálně využitelné. Obecně se totiž tyto anorganické prvky v našem organickém těle ukládají těžce a často jsou trávicí soustavou bez využití vyloučeny. Dr. Schüssler však vycházel z faktu, že celé naše tělo je shlukem buněk a je tak potřeba vyživit právě buňky, přírodní minerály tak ředil a hledal takové ředění, které buňce právě maximálně propustné do buněk.

Díky jeho celoživotnímu úsilí tak vznikl unikátní systém doplňků stravy, které jsou díky svému čistému přírodnímu složení vhodné a bezpečné pro těhotné, kojící, miminka, alergiky, zkrátka pro všechny. Díky skvělé vstřebatelnosti prakticky nemají nežádoucí účinky a jsou skvěle snášeny.

tkanove-soli

Jak se liší Schüsslerovy tkáňové soli od homeopatie?

Jak již bylo zmíněno, Dr. Schüssler vybrané minerály ředil, a to opravdu silně. Při výrobě používal tzv. decimální potence, kdy například v potenci D6 naleznete 1 gram minerálu v 1 000 kg přídatné látky. V této potenci je minerál okamžitě prostupný sliznicí úst a přechází v podstatě okamžitě krví do buněk. Když tak uděláte laboratorní rozbor, stále v pastilce molekuly daného minerálu, například železa, naleznete.

Homeopatika jsou oproti minerálům ředěna ještě daleko více, a to tak, že rozborem nenajdete jedinou molekulu. Jedná se o tzv. informační léčbu, kdy pastilka obsahuje pouze informační otisk použité látky. Výběr vhodných homeopatik z tisíců variant je pak velmi náročný proces, který přísluší profesionálnímu homeopatovi s roky zkušeností a vyžaduje dlouhý hovor s klientem.  Tkáňové soli si ve většině případů zvládne pro sebe zvolit i laik. Případnou špatnou volbou si navíc nemůže nijak ublížit.

Schüsslerovy soli – použití

Jelikož základní minerály jako hořčík či vápník ovlivňují v těle obrovské množství procesů, orgánů a stav našeho zdraví, je použití těchto minerálů opravdu široké. Pokud s minerály začínáte, doporučuje se vybírat ze základních 12 druhů, které mezi sebou můžete kombinovat. Doplňkové prvky je vhodné zařadit až ve chvíli, kdy tyto základní minerály nestačí nebo u některých specifických zdravotních obtíží. Podle potíží je vhodné vybrat jeden až čtyři druhy. Jestliže máte mnoho potíží a podle popisu tak máte pocit, že jich potřebujete více, je dobré začít tím nejurgentnějším.

Tkáňové soli se používají primárně na fyzické potíže. Ke každému minerálu je popsaný v literatuře i vliv na psychiku a vznikají i studie, které podporují například pozitivní vliv užívání magnesia při úzkostech, nicméně u psychických potíží jsou spíše vnímány jako doprovodná pomoc k jiné hlavní léčbě. Výjimku tvoří psychické potíže vznikající na základě fyzického problému, například kvůli onemocnění centrální nervové soustavy. Zde může dodávání minerálů pomoci vyživit nervy a zlepšit jejich funkci.

Tkáňové soli jakožto doplňky stravy nemohou mít uvedené na balení nebo v popisu na e-shopu účinky a zdravotní potíže, při kterých je užívání vhodné. My jsme pro vás připravili článek, kde základní působení jednotlivých minerálů v těle naleznete popsané. V případě komplikovanějších obtíží je pak ideální poradit se s odborníkem na tkáňové soli.

Jak užívat schüsslerovy soli?

Tkáňové soli jsou malé nasládlé pastilky, které se vstřebávají v ústech. Ideální je pomalu je vycucat bez kousání, aby obsažený minerál měl dostatek času se vstřebat.  Jednotlivé druhy se mezi sebou mohou libovolně kombinovat, u některých potíží je kombinace několika druhů dokonce nezbytná. U malých dětí nebo u lidí, kteří mají potíže pastilky vycucat, je nejlepší volbou pastilku rozdrtit nebo zalít trochou horké vody a vychladlé vypít nebo podat na lžičce.

Při užívání více druhů je potřeba vycucat každý typ zvlášť s odstupem alespoň několika minut, samostatně se totiž vstřebávají nejlépe. Stejně tak je vhodné necucat je ihned po jídle, ale minimálně se mezi jídlem a užitím tkáňových solí alespoň napít vody. Je důležité, aby byla ústa čistá od jídla a minerál se tak mohl co nejlépe vstřebat. Z toho důvodu se nedoporučuje ani užívat je hned po vyčištění úst nebo po pálivém jídle.

Množství užívaných pastilek se liší podle výrobce. Slovenské tkáňové soli, které najdete na našem e-shopu, mají jednou tak velké pastilky než jiné značky na našem trhu, které volí pro výrobu velmi malé pastilky. Dávkování je proto poloviční. Obecně platí, že u dlouhodobých potíží (akné, třepící vlasy, kloubní potíže,…) se užívají 2-4 pastilky denně. Naopak u akutních potíží, jako je angína, průjem, zánět apod. je možné užití i každých 15 minut.

Stejně tak se liší délka užívání. Pokud vás trápí klouby, budete minerály užívat měsíce či roky. Při rýmě či průjmu bude užívání v rámci dnů.

Zdroje:

Kellenberger, R a spol. autorů (2018). Minerální soli Dr. Schüsslera - Brána k tělesnému a duševnímu zdraví. Nakladatelství Fontána.


Truplová Brachňáková Ž., Trupl M. (2018). Bunkové soli. Nakladatelství Biomineral.

 

Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní a vzdělávací charakter a v žádném případě nenahrazují lékařskou péči.