Bolestivá menstruace - jak ji řešit bez chemie?

Dnes bych se s vámi ráda podělila o nějaké tipy, jak řešit menstruační bolesti přírodními způsoby - trochu jinými, než je nahřívání nebo horká sprcha, které budete těžko provozovat ve škole nebo v zaměstnání. Sama dobře vím, jak tyto dny mohou být obtěžující (hodně mírně řečeno :-) ). Za ty roky jsem si našla pár triků, jak je přežít a postupně dokonce i jak o nich téměř nevědět. Tady jsou:

1.ŽLUTÁ TKÁŃOVÁ SŮL -  Magnesia phosphorica je minerál, který uklidňuje křeče hladké svaloviny, tedy dělohy, ale třeba i podrážděných střev, pokud trpíte na průjem při menstruaci. Ideální je užívat ji dlouhodobě v menších dávkách a zároveň si na začátku svých dnů udělat tzv. "Hot Mag" - 5 - 10 pastilek zalijete horkou vodou a ještě horké vypijete, podle potřeby zopakovat. Tato schüsslerova sůl tak působí nejrychleji na akutní bolesti. Dlouhodobým užíváním by ale každá menstruace měla být lepší a lepší.

2. BACHOVY KRIZOVÉ ESENCE - doporučují se nejen na zvládání psychicky náročných situací, ale i pro případy akutní bolesti. Sama je mám vyzkoušené při zánětu zubu, a pak právě při menstruaci. Na jednom školení mě zastihla celkem nečekaně, zato pěkně bolestivě. Jediné, co jsem měla v kabelce, byly krizové kapičky. Nakapala jsem je do nápoje a postupně popíjela. Asi po 15 minutách jsem byla bez bolestí. Protože byla zrovna pauza, vyrazila jsem na oběd - bohužel, jen s peněženkou a bez kapiček. V půlce oběda jsem se už pěkně kroutila a po jídle rychle utíkala zpět do učebny pro kapky, které mi opět rychle ulevily. Od té doby se je snažím mít opravdu vždy u sebe!

3. CVIČENÍ PODLE LUDMILY MOJŽÍŠOVÉ - nudná, ale opravdu účinná metoda na menstruační křeče. Objevila jsem ji dříve, než ty předešlé. Nenechte se zmást, pokud cviky najdete jako léčbu pro neplodné páry. Podporují funkci dělohy a celkově malé pánve, a proto je tato série jednoduchých cviků původně právě jako podpora početí určená. Výborně ale zabírá i na další ženské obtíže, včetně bolestivé menstruace. Sama na sobě mám vyzkoušeno, že fungují parádně. Také mám ale vyzkoušeno, že jakmile jsem necvičila opravdu denně, tak se bolest vrací.

4. MENSTRUAČNÍ KALÍŠEK - některé zdroje uvádějí, že opravdu bolesti snižuje. Já bych spíše řekla, že co nevidím, to není :-). A s kalíškem to, že krvácíte, opravdu téměř neuvidíte. Navíc není nijak cítit, že ho máte.

A na závěr ještě jedna úplně nepřírodní rada. Jestliže cítíte, že se bolesti stále stupňují a nepomáhá nic, doporučují gynekologové dát si léky na bolest dříve, než se bolest plně rozjede - pak už totiž většina léků z lékárny není schopná zabrat, nebo si musíte vzít daleko vyšší dávku. To bych ostatně řekla i o Bachových esencích a tkáňových solích. Raději nečekejte a vezměte si je hned na začátku "zbytečně", než aby vás bolest ochromila.

Upozornění: Tkáňové soli nejsou v ČR uznanou léčebnou metodou a jejich použití nenahrazuje lékařskou péči a stanovení diagnózy. Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní a vzdělávací charakter a v žádném případě nenahrazují lékařskou péči.

Zdroje:

Kellenberger, R a spol. autorů (2018). Minerální soli Dr. Schüsslera - Brána k tělesnému a duševnímu zdraví. Nakladatelství Fontána.


Truplová Brachňáková Ž., Trupl M. (2018). Bunkové soli. Nakladatelství Biomineral.