Posílení imunity přírodní cestou

V současné době, kdy koronavirus udeřil už i v České republice, se na mě mnoho zákazníků obrací s dotazy, jak posílit imunitu, a to nejlépe přírodní cestou. Celou situaci sleduji již od prvních zveřejněných případů v Číně a snažím se získávat informace z jednotlivých států ohledně doporučení pro pacienty. Nebudeme se dnes zabývat hygienou či karanténou, ale opravdu praktickými tipy z hlediska stravy, jak nejen na tuto infekci připravit své tělo a možná i mysl, protože tyto dva aspekty nelze oddělovat.

Jak se na nás valí ze všech stran, právě oslabená imunita či dlouhodobé zdravotní potíže mohou být příčinou, proč se u některých pacientů koronavirová infekce zvrhne na boj o život. Koronavirus u těchto jedinců vyvolá silný zápal plic, ve kterých se hromadí hnis a pacient se v podstatě udusí. Jak tomuto tedy předejít? Státní zdravotní ústav doporučuje následující prevenci - zvýšený příjem vitamínu D, kterého máme po zimě bohužel všichni v ČR velký deficit, a ideální poměr mezi omega mastnými kyselinami. Zní to komplikovaně, ale nejvyšším zdrojem jak omega mastných kyselin tak vitamínu D je rybí olej z tresčích jater, který je vyrobený bez tepelné úpravy z lovů z divoké přírody. Právě takový najdete v naší nabídce od značky Rosita. Jejich informace k tomuto doporučení jsou natolik přesvědčivé, že jsem i já vybavila rybím olejem celé příbuzenstvo :-) Rybí olej v tekuté formě má tu výhodu, že je možné ho podávat už dětem od 6 měsíců.

V Itálii i Číně jsou pak jednoduchá doporučení, která není potřeba dále rozepisovat. Nabádají k vysokým dávkám vitamínu C, případně k užívání betaglukanů, což jsou látky, které stimulují imunitu a podporují činnost bílých krvinek. Betaglukany naleznete v naší nabídce od kvalitní značky Renovality, kde jsou doplněny acerolou. Acerola je jedním z nejsilnějších zdrojů vitamínu C. My jsme pak doma navýšili třeba konzumaci řepy nebo si dáváme šťávu ze zelí, kterou já osobně miluji.

Doma jsme pak zvyklí si "na imunitu" dávat Schüsslerovu sůl Ferrum Phosphoricum, označovanou také jako magenta. Dáváme si ji tedy i v tomto období. Ferrum Phosphoricum je minerál, který se doporučuje na posílení imunity jako prevenci virózy, doporučuji ji lidem a především dětem, které jsou často nemocné a jsou oslabené.Je vhodné ho užívat při virózách s lehčím průběhem se zvýšenou teplotou. K tomu si sem tam dáme i Zincum. Právě zinek je další z minerálů, který má na imunitu silný vliv.

Co však nemůžu opomenout je minerál Kalium Phosphoricum, které máme v záloze doma. Jedná se o sloučeninu draslíku a fosforu. Právě Kali Phos je doporučováno ve stavech, kdy má člověk vysoké horečky a dochází k nekróze tkání. Jeho užívání je velmi vhodné, pokud máte horečky nad 38,5°C. V systému tkáňových solí se doporučuje jako taková krizová sůl, kterou je vhodné si dávat vždy, když jde o život. A to nejen při nemoci, ale třeba i pokud ženě hrozí potrat. Při vysokých horečkách a zánětu dochází k velkému úbytku tohoto minerálu. Při analýze pitev italských obětí se ukázalo, že měli velký deficit právě draslíku! A pak také zinku a selenu, ale především draslíku. V případě, že tedy chytnete toto onemocnění a budete mít horečky, určitě doporučuji mít Kalium Phosphoricum v záloze. Doma se vám určitě neztratí, jelikož má celou řadu dalších využití.

Homeopatie. Jsou již sepsány velmi nadějné případy vyléčení těžkých případů pomocí homeopatie v Iránu, Itálii, Francii či Číně. Homeopatickou léčbou se velmi intenzivně zabývají nejvýznamnější homeopati, jako například Rajan Sancaran. Ostatně homeopati byli úspěšní i v dobách španělské chřipky, ke které je koronavirus často přirovnáván. Jako velmi vhodné se jeví léky Gelsemium (na mírnější případy) a Camphora (pro případy s dušností). Pokud vás k tomuto tématu zajímá více informací, pan Hrabák sepsal veškeré informace a tak jak se zkušenosti mění, tak je i aktualizuje, zde se prokliknete na článek.

Pravidelný pohyb. Pokud jste maminka, která se celý den nezastaví a hodiny tráví procházkami s kočárkem, tento bod můžete směle přeskočit. Jestli však celé dny trávíte v kanceláři a vaše nejdelší cesta vede ke kávovaru, doporučuji tento bod opravdu nepřeskakovat. Pravidelný pohyb beze sporu patří k prostředkům pro zvýšení imunity. Dobrá fyzická kondice je předpokladem pro silný a správně fungující imunitní systém a navíc pohyb na čerstvém vzduchu prospívá i k psychické pohodě, které se budeme věnovat v následujícím bodu. Osobně preferuji především svižnou chůzi. Nejraději vyrážím na procházky do lesa, kam už roky obouvám barefoot obuv.

Psychika. Stres, nejistota, obavy, strach. Emoce, které nyní zažíváme, ať už kvůli strachu o zdraví, o blízké nebo z důvodu výpadku příjmů a nejisté budoucnosti. Co v této chvíli pomáhá mě?

Za prvé, jsou to meditace. Najdete jich mnoho třeba i na Youtube. Řízené meditace, které vás zklidní nebo vám pomohou usnout.

A za druhé, moje milované Bachovy esence. Nemohla jsem si nevšimnout, že i vy objednáváte krizové esence více než dříve. Podle mne však tyto nejsou úplně vhodné. Ano, snad na ten první šok, kdy najednou přišla karanténa, zavřela se veřejná místa atd. Pokud vás ale trápí strach ze smrti, strach o blízké nebo třeba cítíte velkou nervozitu ohledně své budoucnosti, pak tato krizová směs není vhodná. Neublíží vám, ale určitě nepomůže tak, jak esence namíchané na míru vašim pocitům. Což ostatně tvrdím vždy, nejen v této souvislosti. Každý z nás prožívá zdánlivě stejnou situaci jinak a každý z nás potřebuje jiné esence pro navrácení psychické pohody. Pokud je psychika to, co vás nyní trápí nejvíce, neváhejte se na mě obrátit, ráda vyberu esence právě pro vás. Ještě než jsem se vrhla do eshopu a alternativ, studovala jsem klasickou psychologii, a proto je mi nejbližší pomáhat druhým právě v této oblasti. Koneckonců někdy není od věci si promluvit se zkušeným terapeutem. Existuje dokonce i online psychoterapie, díky které budete při rozhovoru ve známém prostředí svého domova a nebudete muset nikam dojíždět.

A za třetí, nezapomínejte také na spánek. Je velmi důležitý pro naše nejen psychické, ale i fyzické zdraví. Pokud máte s kvalitou spánku problémy, často bývá na vině špatná matrace – vybrat si novou kvalitní matraci o správné tuhosti se pak více než vyplatí. Kvalita spánku se vždy zrcadlí na našem zdraví a přirozeně posiluje naši imunitu. Zde se můžete dočíst víc o tom, jak imunita ovlivňuje kvalitu našeho spánku. Případnou nemoc nebo nachlazení také nepřecházejte. Takže, pokud již na sobě cítíte začátek virózy nebo chřipky, zalezte raději do pyžama pod peřinu a dopřejte svému tělu odpočinek, ať může vaše imunita s nákazou zabojovat.

 Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní a vzdělávací charakter a v žádném případě nenahrazují lékařskou péči.

Zdroje:

Kellenberger, R a spol. autorů (2018). Minerální soli Dr. Schüsslera - Brána k tělesnému a duševnímu zdraví. Nakladatelství Fontána.


Truplová Brachňáková Ž., Trupl M. (2018). Bunkové soli. Nakladatelství Biomineral.