Gut Pro probiotika - naše zkušenosti

Probiotika Gut pro Powder a Gut pro Infant jsou jedním z produktů, na které máte nejvíce dotazů a velmi často se ptáte také na naše recenze a osobní zkušenost. Není divu, obzvlášť na Facebooku je obrovské množství nejrůznějších diskuzí a doporučení, ve kterých není snadné se zorientovat. Probiotika navíc často vybíráte pro miminko s vážnými obtížemi a tak je pochopitelné, že si nejste jistí, protože tomu vašemu drobečkovi nechcete uškodit. A v neposlední řadě jejich pořizovací cena je dosti vysoká, protože jsou dostupné pouze ve velkém balení. V tomto článku bych vám tedy ráda přiblížila osobní zkušenosti mé rodiny s těmito probiotiky. Pevně věřím, že vám tyto informace budou nápomocné při rozhodování, zda probiotika pořídit či ne.

Osobní zkušenost je to, čím celý jejich prodej začal. Probiotika Gut pro pro děti a vlastně i verzi pro dospělé jsem totiž nejprve koupila právě pro sebe a své děti a až později přišel nápad oslovit výrobce a zajistit je také pro naše zákazníky. Mám dvě děti, v době, kdy tento text píši, má dcera pět let a syn téměř rok a půl. Obě mé děti mají bohužel ABKM, tedy alergii na kravskou bílkovinu, syn k tomu nesnese ani lepek.

Začneme dcerkou. Budu stručná, když se narodila, tak jsme si opravdu užili. Měla obrovské koliky, průjmy, hleny ve stolici a postupně i celotělový ekzém. K tomu navíc v jednom kuse brečela a téměř nespala. To, že jí vadí bílkovina kravského mléka, jsem díky zkušené pediatře zjistila už v jejích 3 týdnech, bohužel, vysazení všech potravin s obsahem mléčných složek přineslo jen malé zlepšení. Z ekzému jsme se nakonec dostali pomocí tkáňových solí a homeopatie. ABKM (alergie na bílkovinu kravského mléka) bohužel přetrvala, a nejen to. Dcera měla pořád střeva velmi citlivá, stačilo, aby měla ve stravě více celozrnných produktů nebo zeleniny a hned jí to dráždilo střeva, a to i ve čtyřech letech. Za ty roky jsem na doporučení lékařky vyzkoušela na srovnání střev různá dětská probiotika (a ne levná). Buď se po nich nestalo nic nebo ji naopak ještě proháněla. Takže se přiznám, že ani do těchto jsem nevkládala velké naděje, ale vzhledem k recenzím, jaké jsem na ně četla, mi to nedalo a probiotika jsem zakoupila. Ačkoliv měla už 4 roky, dávala jsem a stále dávám typ Infant, a to zpočátku opravdu na špičku nejmenší dávkovací lžičky a ani ne každý den. Už po 3 týdnech užívání přestala průjmovitá stolice po celozrnném jídle a po potravinách s větším podílem vlákniny, která byla do té doby velmi častá,! Je to přibližně rok a za ten rok opravdu už snese k jídlu téměř cokoliv bez bolestí bříška. K tomu jsme navíc začali loni v létě opatrně dávat máslo (má malý podíl alergenních bílkovin)  a dcera ho bez jakýchkoliv obtíží pravidelně konzumuje. Na tato probiotika tedy osobně nedám dopustit.

Ve stejné době jako dceři jsem začala probiotika podávat i synovi, v té době asi půl ročnímu. I ten se narodil s ekzémem, k tomu v jednom kuse ublinkával, postupně se přidaly hrozné průjmy, koliky,...Po zkušenostech s dcerou jsem okamžitě vysadila mléčné a ublinkávání ráz na ráz přestalo, ostatní potíže bohužel ne. Situace byla čím dál horší, až jsem nechala ve svém jídelníčku (syn je kojený) pouze pár potravin a k tomu nasadila probiotika. Nemohu s přesností říci, co z toho zabralo více, ale i u něj nastalo během 3 týdnů velké zlepšení, průjem ustal a ubývalo hlenu ve stolici, ekzém mizel. Postupně jsem zařazovala nové potraviny. Aktuální stav je takový, že synovi stále vadí ABKM a lepek, probiotika stále užívá. Podle doktorky je šance, že se s tím jeho imunita popere a z alergie "vyroste".

DSC05416

No a nakonec moje zkušenost s probiotiky Gut pro Powder. Jsem ten typ, co by rád všechno hned vyzkoušel a když už, tak pořádně...zkrátka, dala jsem si hned první den půlku, možná lehce přes, malé lžičky :-) No a druhý den jsem strávila na WC, celá jsem se ještě tři dny potila, byla jsem unavená a pobolívala mě hlava. A trochu více mi vyskočil ekzém, který se mi čas od času dělá a kvůli kterému jsem je primárně chtěla. Zkrátka, měla jsem typické projevy tzv. die off, což je stav, kdy zdravé bakterie zabíjejí nezdravé kvasinky v našich střevech a jejich odpadní látky způsobí tyto nepříjemné detoxikační projevy. Nakonec jsem tedy nějakou dobu užívala s dětmi jejich dětskou verzi Infant a až později a velmi opatrně a s respektem jsem nasadila klasickou verzi pro dospělé. Ekzém se mi postupně ztratil a srovnalo se mi i zažívání, s čímž jsem měla od těhotenství potíže. 

Všechny vás ale skutečně nabádám, dávkujte opravdu postupně, pomaličku a osobně jednoznačně nedoporučuji snahy ušetřit a koupit celé rodině Gut pro Powder (včetně dětí), protože jsou opravdu silné. To bych raději koupila pro celou rodinu verzi Infant. V minulosti jsem užívala různá probiotika a neměla jsem nikdy žádné nežádoucí účinky, vlastně jsem ani nepozorovala nic pozitivního. Ale tyto jsou skutečně silné a je důležité vychytat ideální dávku, která nezpůsobuje silnou detoxikaci a zároveň podpoří naši imunitu a střeva.

Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní a vzdělávací charakter a v žádném případě nenahrazují lékařskou péči.