Jaký je rozdíl mezi homeopatiky a tkáňovými (Schüsslerovými) solemi?

Jedním z nejčastějších dotazů v naší poradně je právě otázka, jaký je rozdíl mezi homeopatiky a Schüsslerovými solemi, jak se liší jejich užívání a zda se mohou vzájemně kombinovat. Jelikož jsem vystudovala tříletý kurz klasické homeopatie a zároveň kurz Schüsslerových solí, se kterými mám navíc již více než deset let praktických zkušeností, pokusím se v tomto článku tyto dotazy odpovědět.

Jak se liší homeopatie od Schüsslerových solí?

Homeopatie a Schüsslerovy soli jsou dvě odlišné formy alternativní medicínyHomeopatie se zaměřuje na léčbu různých onemocnění (psychických i fyzických) pomocí velmi malých dávek přírodních látek, které by v normálních podmínkách vyvolaly podobné příznaky jako onemocnění samotné. Homeopatika jsou zpravidla založena na principu "podobného léčí podobné", a lékař homeopat by měl předepsat specifické homeopatikum na základě celkového obrazu pacienta, včetně jeho fyziologických, psychologických a emocionálních charakteristik. 

V praxi to znamená, že u chronických potíží s vámi homeopat udělá velmi podrobný pohovor - obvyklá délka trvání je  hodina až dvě. Na základě tohoto rozhovoru vám vybere homeopatikum, které pokrývá jak vaše psychické tak fyzické symptomy. Dávkování je velmi individuální, někdy stačí jedna dávka, jindy třeba kulička denně, obecně jde ale o velmi malé dávky. V případě akutních potíží pak rozhovor a výběr homeopatika samozřejmě trvá mnohem kratší dobu a také dávkování se liší.

Na akutních problémech si můžeme ukázat také výběr léku. Například Arsenicum (tedy lék z arzenu) je v podstatě lék z jedu, který vyvolává průjem, zvracení, strach o své zdraví. Homeopatikum z arzenu se pak používá přesně na ty stavy, které u zdravého člověka arzen vyvolá, tedy především při otravách a střevních virózách.

Schüsslerovy soli, známé také jako biochemické soli nebo tkáňové soli, jsou také alternativní "medicínou" - v ČR se řadí pod doplňky stravy. Jejich výběr zvládne často i laik. Tento typ terapie se soustředí na doplňování minerálů a stopových prvků v těle pomocí malých dávek minerálních solí, jako je třeba vápník, hořčík, draslík a jiné. Schüsslerovy soli se používají k obnovení rovnováhy v těle, k podpoře zdravého trávení, k posílení imunitního systému a ke zmírnění různých dalších příznaků a problémů. Mohou mít pozitivní vliv i na některé psychické stavy (třeba při vyčerpání a únavě), nejvíce se ovšem využívají při fyzických obtížích.

Hlavním rozdílem mezi homeopatií a Schüsslerovými soli je tedy to, že homeopatie se zaměřuje na léčbu pomocí malých dávek přírodních látek (homeopatika mohou být vyrobena z rostlin, živočichů i minerálů) zatímco Schüsslerovy soli se zaměřují pouze na doplňování minerálů v těle. Co se týká výroby těchto produktů, homeopatika jsou ještě daleko více naředěná a opravdu obsahují pouze informaci, nikoliv molekuly použité látky. Naopak tkáňové soli molekuly látky (například hořčíku) obsahují a přímo je doplňují do těla.

homeopatie

Jak dlouho se užívají homeopatika a jak dlouho Schüsslerovy soli?

Délka užívání homeopatik a Schüsslerových solí závisí na mnoha faktorech, jako jsou zdravotní stav, povaha obtíží, celkové zdraví a věk pacienta a další individuální faktory. V tom se obě metody shodují.

V případě homeopatie závisí délka užívání na závažnosti onemocnění a celkovém stavu pacienta. V některých případech se mohou užívat krátkodobě, například při akutním onemocnění může jít dokonce i jen o jednorázové použití, nebo po dobu několika týdnů nebo měsíců při chronických problémech. V některých případech může být homeopatické léčení trvalé a pacienti mohou užívat homeopatika po mnoho let jako součást svého léčebného plánu. V tomto případě se ale užívá například jedna dávka měsíčně, určitě si nepředstavujte, že se v takovém případě užívají třeba 3x denně.

Délka užívání Schüsslerových solí se také může lišit podle individuálních faktorů. Většinou se doporučuje užívat soli po dobu několika týdnů nebo měsíců, ale v některých případech se mohou užívat i delší dobu. Většina lidí užívá Schüsslerovy soli jako dlouhodobou terapii, aby udrželi své tělo v rovnováze a podpořili celkové zdraví. Opět například v případě akutního zánětu středního ucha bude užívání v řádu pár dnů naopak při bolestech kloubů či skolióze je vhodné užívat i několik let. 

Až na velmi mimořádné případy se u homeopatie vybírá vždy pouze jedno homeopatikum. U tkáňových solí je možné vzájemně je mezi sebou libovolně kombinovat a někdy je to pro maximální efekt dokonce nezbytné.

Mohu obě metody kombinovat?

Za svou praxi jsem poznala mnoho homeopatů a odborníků na tkáňové soli a tak mohu říci, že ačkoliv vím, že jsou i protichůdné názory, tak drtivá většina z nich tyto dvě metody používá současně a nevidí je jako navzájem rušivé nebo jakkoliv nevhodné ale naopak jako metody, které se dobře doplňují.

Autorka článku: Mgr. Iveta Polívková (majitelka eshopu)

Zdroje:

Kellenberger, R a spol. autorů (2018). Minerální soli Dr. Schüsslera - Brána k tělesnému a duševnímu zdraví. Nakladatelství Fontána.


Truplová Brachňáková Ž., Trupl M. (2018). Bunkové soli. Nakladatelství Biomineral.