Bolest čelisti - co mi pomohlo?

Už víc než dva roky můj život provází bolest čelistního kloubu, a protože vím, že tento problém trápí čím dál více lidí a informací o léčbě je jen velmi málo, rozhodla jsem se své zkušenosti, znalosti a vůbec své problémy sepsat do tohoto velmi osobního článku. Sama jsem marně podobné informace na internetu hledala, když moje obtíže začaly a lékař mnoho řešení nenabídl. Nakonec jsme důležité informace získala na zahraničních webech. Při čtení mějte prosím na paměti, že nejsem lékař a jde opravdu o moje zkušenosti s danými terapiemi či doplňky stravy.

Bolest čelisti od krční páteře - zapeklitý začátek

Jak to vše začalo? Jednoho dne jsem cítila obrovskou bolest zubu v horní čelisti , kterou i zubař vyhodnotil jako akutní zánět. Bolest šla doslova do celé hlavy. Jenže ani po odstranění nervu a vyčištění kanálků tato hrozná bolest zcela nezmizela. Naopak. Za čtrnáct dní mě začal stejně urputně bolet zub na opačné straně, také nahoře. Ani tam nebyla léčba úspěšná, naopak, bolesti se extrémně stupňovaly. Nemohla jsem jíst, pít, smát se, spát (po ulehnutí byla bolest opravdu nesnesitelná a měla jsem pocit, že mi praskne hlava). Cítila jsem velký tlak v dutinách obličeje a sebemenší kýchnutí nebo zasmrkání přinášelo další bolest. Podle ORL byly však mé dutiny naprosto čisté a v pořádku. Postupně došlo k podráždění trojklanného nervu a mě začaly svaly v obličeji cukat, pálila mě tvář, mravenčila, občas jsem měla pocit, jako by mi hořela, brněla. Po důkladném vyšetření na neurologii mi ale bylo řečeno, že nejde o zánět trojklanného nervu, že je podrážděný pravděpodobně od zubařských zákroků a bolest je potřeba řešit u zubaře. Na stomatochirurgii mi následně našli v čelisti nezhoubný útvar, ani jeho odoperování však nepomohlo. Léky na bolest nezabíraly, neměla jsem správnou diagnózu, lékaři si mě přehazovali jak horký brambor, nikdo na mě nic nehledal a já přesto zažívala extrémní bolesti. Od nervů se tak přidali nespavost, úzkosti, ale o tom až příště.

syndrom tmj

Až když jsem se u stomatochirurga rozbečela zoufalstvím, poslal mě do Prahy do Fakultní nemocnice, kde funguje poradna obličejových bolestí. Žádné degenerativní změny, tedy například artróza čelistního kloubu nebo zánět čelisti, se na rentgenu neukázaly a ani zde si nebyl lékař diagnózou jistý, nicméně navrhl vyzkoušet mé bolesti jako by byly od čelistního kloubu s tím, že za měsíc uvidíme, jestli bude nějaký posun. Při vyšetření totiž zjistil, že ani nemám sníženou hybnost kloubu, sice cítím bolest, ale ústa otevřu "v normě". Pamatuji si, že jsem se lékaře ptala, zda nemůžou tyto bolesti souviset se ztuhlou krční páteří, se kterou mám problém roky, a jestli by nebylo dobré zkusit nějaké rehabilitace to naprosto zamítl (později v článku zjistíte, že i tento odborník se mýlil)! Nicméně po 5 měsících jsem konečně měla naději, že jsme zjistili zdroj bolesti a konečně se vše otočí správným směrem.

Vyhotovili mi dlahu na čelist, která ji odlehčila a díky které jsem zjistila, že trpím bruxismem (zatínáním zubů). Většina lidí o tom, že v noci skřípe zuby, ví, protože je na to upozorní rodina. Já zuby neskřípu, já je jen zatínám a drtím, v hlubokém spánku, ale slyšet to není. Až s dlahou jsem si uvědomila, jak často ji "zakusuji", a to dokonce i ve dne. Jakmile jsem napjatá nebo třeba i když se soustředím, cvičím a chci podat výkon, v těch všech situacích jsem zjistila, že zatínám svaly kolem čelisti. Dlaha mi od nejhorších bolestí pomohla téměř okamžitě. Dál se ale můj stav nelepšil, pořád mi cukala tvář, jedla jsem jen kašičky, kousat bylo nemožné a bolest, byť ne tak krutá, mě provázela doslova 24/7. Na kontrole mi lékař řekl, že mi nemá víc co nabídnout. Po pár dnech depky jsem se zvedla a začala hledat řešení na vlastní pěst.

Syndrom tmj - co mi fungovalo?

Mou oficiální diagnózou se tedy stal syndrom TMJ (syndrom temporomandibulárního kloubu), což je souhrn různých poruch čelistního kloubu, charakterizovaný bolestí a dysfunkcí žvýkání. Jak jsem již napsala, klasická medicína mi již neměla co nabídnout, mimo dlahy (s tou spím doposud), léků na bolest, které ovšem na klouby zkrátka moc nefungují a tekuté stravy. Pokud bych měla na kloubu otok a vyloženě zánětlivé změny, dalo by se uvažovat o obstřiku, ve velmi těžkých případech se dělá i výměna čelisti. Jenže zrovna čelist je natolik komplikovaná, že její výměna není jako například výměna kolenního kloubu. Funkce čelisti je jen těžko nahraditelná a výsledek operace dosti nejistý, proto se k ní přistupuje opravdu velmi výjimečně. Co vše jsem tedy za ty dva roky, kdy již vím diagnózu. Jak jsem již psala, pátrala jsem především v zahraničí, protože v ČR v té době nebyly téměř žádné informace.

kraniosakrální terapie

Kraniosakrální terapie pro mne byla v té době úplnou novinkou, ale v zahraničních diskuzích byla zmiňována téměř jako zázračná. Zkusila bych v té době cokoliv, takže jsem ani nepátrala po tom, co tento podivný název znamená, ale po zjištění, že se kraniosakrální terapie nabízí jen 30 km ode mě, jsem se rovnou objednala. Celý proces trval přes hodinu, terapeutka přes mě dala deku a jen zlehka mi přikládala ruce na různé části těla, včetně míst na lebce (latinsky cranium, odtud také název terapie). Přiznám se, že racionální část mého já doteď nechápe, jak terapie funguje, nicméně v některých státech je nabízená běžně jako součást fyzioterapie. Po prvním ošetření jsem byla dva dny jak po náloži Diazepamu. Byla jsem neskutečně ospalá, unavená, ale tak klidná, jako už dávno ne. Obrovsky se mi ulevilo. Po druhém ošetření jsem naopak byla dva dny bez bolesti. Bylo to jako zázrak a i když se bolesti postupně vrátily, nikdy už od této chvíle nebyly tak silné. Navíc mi tato zkušenost vlila do žil optimismus a já potupovala dále s hledáním dalších metod, které by mi pomohly. S kraniosakrální terapií jsem pokračovala.

doplňky stravy

úvodní fotka k blog.článkům (7)

Díky své práci jsem samozřejmě od začátku vyzkoušela mnoho doplňků stravy bez valného efektu. Protože mě měsíce všichni lékaři přesvědčovali, že bolest je od zánětu v zubu, takže jsem užívala další a další protizánětlivé doplňky stravy a nikam to nevedlo. Po zjištění, že bolest je od čelistního kloubu, jsem doplňky změnila a po ještě dalším zjištění (k tomu se teprve dostaneme), že bolest je od zatuhlých, zkrácených a přetížených svalů, vazů a fascií jsem se konečně dopracovala k zjištění, co je potřeba užívat a můžu říci, že tato kombinace konečně přinesla úlevu a pokud jsem v prvních měsících třeba jela mimo domov a zapomněla si jen jeden den pastilky vzít, tak se hned bolest zhoršila. Užívala jsem (a stále užívám, byť již ne v takovém množství) tyto tkáňové soli:

Magnesium Phosphoricum (hořčík) a Calcarea Phosphorica (vápník) - společně uvolňují hladké i příčně pruhované svalstvo, které je napjaté, zkrácené, bolavé. Pomáhají k většímu uvolnění v noci, klidnějšímu spánku. Uvolňují i nervový systém. Jsou vhodné pro podporu správné funkce svalů a kloubů.

Calcarea Fluorica (další sloučenina vápníku) - tvoří povrch kloubních pouzder, povrch svalů (fascie), pomáhá k pružnosti, vyšší hybnosti, je důležitá pro pružnost zkrácených vazů, zvyšuje rozsah pohybu.

Dopustit také nedám na Ashwaghandu, bylinku, která opět uvolňuje tělo i mysl, čínská medicína ji pak doporučuje také na uvolnění ztuhlých svalů, kloubů a bolavých zad.

fyzioterapie a tejpování

úvodní fotka k blog.článkům (8)

Ačkoliv lékař fyzioterapii zavrhl a označil za spíš zbytečnou, zahraniční diskutující si ji pochvalovali. Neuroložka mi navíc rehabilitace celkem ochotně předepsala. Fyzioterapeutka "na pojišťovnu" bohužel neměla velké zkušenosti s čelistí, nicméně se vrhla do narovnávání celých zad a především krční páteře a já si začala všímat, jak velký vliv krční páteř na bolest má. Dnes již jsem přesvědčená, že moje bolesti čelistního kloubu jsou primárně způsobené od krční páteře, kde jsem měla posun obratle a velmi stažené svaly a doteď, pokud cítím bolest obličeje a hlavy, tak ji řeším především rozmasírováním a nahříváním krční páteře, což mi vždy uleví také od bolesti hlavy a obličeje. Mimochodem pro domácí masírování doporučuji toto udělátko.

Když jsem odchodila fyzioterapii na pojišťovnu, zjistila jsem, že ve vedlejším městě je velmi schopná fyzioterapeutka, která umí pracovat i s čelistí. Ta mě naučila nové protahovací cviky na uvolnění obličeje a také mi sehnala speciální tejpy na čelisti, díky kterým jsem postupně zase začala jíst i tuhé jídlo (teď už jím téměř vše a bez tejpů, ale v začátku mi opravdu velmi pomohly se najíst).

dry needling

Bolest čelistí postupně polevovala, ale podrážděný trojklanný nerv a hlavně část vedoucí k oku zůstával. Oko mi slzelo, cukalo, v tváři mě brnělo. Nebylo to nesnesitelné a nedělo se to pořád, ale vracelo se to. Vyzkoušela jsem tedy další metodu doporučovanou v zahraničí, metodu dry needling (česky metoda suché jehly). Jde o řekněme moderní akupunkturu. Lékař (neurolog) mi napíchal na hlavě (a nejvíce na krku!) tzv. trigger pointy, tedy místa, kde je sval ztuhlý. Jde o uzlíky, ze kterých právě vystřeluje bolest. K tomu také napíchal body podél nervu, s tím, že by se měl přibližně za 3 týdny uklidnit. Zafungovalo to perfektně a mrzí mě, že jsem k tomuto lékaři nešla dřív, potíže tohoto typu opravdu zcela přestaly.

suché teplo

Dlouhou dobu jsem byla chybně léčená na záněty zubů, proto mi bylo neustále doporučené ledovat a ledovat, stejně tak i po operaci na stomatochirurgii. Obávám se, že přesně toto ledování ještě pomohlo k většímu stažení svalů na obličeji a k většímu rozvoji bolestí. Když mi lékař i fyzioterapeutka řekli, že mám kloub nahřívat, měla jsem až strach si to dát. Ale jelikož jde u mě opravdu o ztuhlé a bolavé svaly v napětí, nahřívací polštářek funguje.

Závěrem

Mimo výše uvedené metody jsem ještě četla velmi pozitivní zkušenosti s domácími přístroji TENS (pouštění proudu do zatuhlých svalů na obličeji, krku a hlavně do trapézů). Sama jsem si tento přístroj zatím nepořídila. Aktuálně pokračuji s užíváním výše uvedených doplňků stravy, protahuji se, cvičím podle fyzioterapie. Většinu času již žádnou bolest nevnímám, pokud koušu tužší jídlo, cítím hlavně ztuhlost čelistního kloubu a případně mě pak trochu potrápí tupá bolest čelisti, ale nic, na co bych si musela brát léky. Musím se hlavně hlídat, abych neseděla příliš dlouho u PC, nezvedala ramena, nebyla ve stresu a zatuhlá. Jakmile jsem ve stresu, potíže se zhoršují a hned vím, že musím ubrat. Obecně byl ale lékař mým stavem velmi pozitivně překvapený a nechodím již ani na kontroly. Všem, koho postihly stejné bolesti čelisti, moc přeji, aby také našel kombinaci metod, které rychle a účinně uleví!

 Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní a vzdělávací charakter a v žádném případě nenahrazují lékařskou péči.

Zdroje:

Kellenberger, R a spol. autorů (2018). Minerální soli Dr. Schüsslera - Brána k tělesnému a duševnímu zdraví. Nakladatelství Fontána.


Truplová Brachňáková Ž., Trupl M. (2018). Bunkové soli. Nakladatelství Biomineral.