Co je to Ferrotone železo?

železoŽelezo patří bezesporu mezi prvky stravy, které jsou pro naše zdraví a fungování celého těla stěžejní. Železo se nachází ve svalech, mozku, v krvi, játrech, slinivce, střevech i štítné žláze. Ovlivňuje celou řadu enzymatických reakcí a jeho dostatek je tak velmi důležitý pro celý náš imunitní systém. Tělo aktivuje ionty železa po střetu s každou běžnou infekcí, čímž podporuje obranyschopnost organismu. 

Nedostatek železa je poměrně častý, přitom však má vážné důsledky, které se neprojevují pouze sníženou odolností vůči virózám, ale například průjmy či zácpou, únavou, nízkým tlakem, bledostí, poruchami menstruačního cyklu nebo třeba syndromem neklidných nohou.

Proč mám nedostatek železa?

Pokud máte projevy nedostatku železa nebo jej máte dokonce potvrzený lékařem z rozborů krve, je na místě podívat se, proč je hladina železa snížená a následně řešit, jak jej doplnit. Důvodů, proč máte železa nedostatek, může být samozřejmě celá řada. Podívejme se na ty nejběžnější:

1.      Ztráta krve

Stavy po úraze nebo třeba po náročném porodu, které znamenají vyšší krevní ztrátu, vedou také ke ztrátám železa. Stejně tak například po masivnějším krvácení z nosu nebo například v případě silných menstruací. To vše je důvodem pro snížení hladiny železa, které se vyčerpává při tvorbě nové krve.

2.      Nemoci střev a potravinové alergie

Železo se nachází ve střevech a střevních klcích, kde se také vstřebává. Pokud jsou střeva poškozená například vlivem alergenů, celiakie a zánětlivých střevních onemocnění, snadno dojde k jeho nedostatku, který pak způsobuje další potíže se špatnou funkcí střev a my se tak lehko dostaneme do začarovaného kruhu, kdy nedostatek železa způsobuje jeho ještě větší nedostatek. Tyto obtíže také mohou způsobit špatné vstřebání manganu, mědi a dalších látek, které v našem těle s železem a jeho zpracováním souvisí.

3.      Těhotenství

Nedostatek železa v krvi v období před porodem je do jisté míry fyziologický, tedy normální. Tím, že tělo zvyšuje množství krve, tak je krev po dobu pár týdnů či měsíců řidší a tedy méně bohatá na železo. V případě nízkého tlaku, křečích v nohou či únavy je však vhodné jej doplňovat.

4.      Vegetariánství a veganství

Většina železa v naší potravě pochází z živočišných zdrojů, což je důvodem, proč mají vegetariáni železa občas nedostatek.

5.      Fyzická zátěž

Železo zodpovídá také za posilování svalstva a zásobování svalů kyslíkem při výkonu. Jeho nedostatek pak vede mimo jiné ke svalovým křečím. Proto je ideální doplnit železo také před intenzivnějším sportem, třeba běžeckým závodem. Podáte pak také lepší výkon.

6.      Káva, černý čaj a kakao

Pokud máte železa nedostatek, doporučujeme se na nějakou dobu těmto potravinám vyvarovat. Káva, černý čaj i kakao totiž spotřebovávají v těle velké množství železa. Pokud je konzumujete ve velkém, určitě doporučujeme zdroj železa do své stravy preventivně přidat.

Co je zdrojem železa?

Podívejte se, které potraviny jsou bohaté na železo. Jak již bylo řečeno, nejčastějším zdrojem železa v našem jídelníčku je maso (především hovězí) a vnitřnosti.  Pokud tedy máte nedostatek tohoto prvku a jste vegetarián nebo řešíte nedostatek v období těhotenských nevolností či u malého dítěte „nejedlíka“, nebo i kvůli zánětu střev, v těch všech případech asi nemá smysl říkat, že máte maso jíst více, protože toto řešení pro vás není proveditelné. Průmyslově vyráběné železo v tabletkách také není řešením. Jeho vstřebatelnost bývá pouze kolem 4 %, tudíž moc nepomůže, zbytek tělo vyloučí a při průchodu trávicím traktem většině uživatelů způsobí křeče žaludku nebo zácpu.

Jak doplnit železo?

ferrotone

Nejlepší je proto zvolit přírodní zdroj železa jako je například  Ferrotone.  Ještě jste o něm neslyšeli? Ferrotone železo je minerální pramen, který vyvěrá v národním parku Snowdia v severní části Walesu. Tento pramen je přirozeně extrémně bohatý právě na železo. Jedná se tak o jeho naprosto přírodní přirozený zdroj, který můžete jednoduše doplnit do vaší stravy. Prodává se v malých sáčcích po 20 ml, ze kterých jen přelijete nápoj do sklenice, naředíte s trochou vody nebo džusu, pokud chcete, a vypijete.  Každý sáček obsahuje pouze filtrovanou vodu z toho zázračného pramenu a trochu přírodní jablečné šťávy- ta slouží jako zdroj vitaminu C, který je pro správné vstřebání železa stěžejní.

Nápoj Ferrotone má velkou výhodu v tom, že je opravdu šetrný k žaludku a dobře vstřebatelný. Jeho vysokou vstřebatelnost dokonce potvrdily vědecké výzkumy. Není totiž zásadní, jak vysokou dávku železa užíváte, ale jaké množství jej skutečně vaše tělo vstřebá.

Nežádoucích účinků se nemusíte obávat, s Ferrotone vás trávicí potíže nepotkají. Stejně tak podání malým dětem je snadné, pokud jej přidáte do trochy džusu, ani jej neucítí. Tekutá forma a opravdu malá dávka - v jednom sáčku jsou dvě větší polévkové lžíce - vyhovuje i seniorům a lidem s  poruchami příjmu potravy.