Bachovy esence na míru nebo rescue - které zvolit?

V dnešním článku se podrobněji podíváme na to, jak fungují Bachovy esence.

Kdy je lepší zvolit Bachovy esence na míru? A jaký je v nich rozdíl oproti klasickým krizovým esencím (rescue), které nabízíme na našem e-shopu?

  • Začnu tím, k čemu jsou určené krizové esence.

Jedná se o předem namíchanou směs Bachových esencí, což jsou esence z rostlin. Jsou čistě přírodní. Jsou určené pro řešení různých psychicky náročných a vypjatých situací. Mají poměrně široké spektrum použití. Krizová esence je pak jejich směs, která je už připravená pro nějaké šokovénáročnénečekané události. Je to směs, kterou určitě doporučuji každému, aby ji měl v kabelce nebo v kapse. Můžete ji vlastně hned mít u sebe a využít ji.

Bachových esencí je 38. Jsou určené na různé stavy. Jsou esence, které jsou právě klasicky na různé strachy, šoky, úzkosti a fobie. Co spousta lidí nezná, jsou Bachovy esence pro ty, kteří jsou nerozhodní, závistiví nebo žárliví. Jsou Bachovy esence pro lidi, kteří jsou velmi sebelítostní. Jsou třeba Bachovy esence pro ty z nás, kteří jsou na někom nezdravě závislí. Měla jsem například klientky v řadách týraných žen, které byly nezdravě závislé na svém partnerovi. To spektrum použití je obrovské. Podstatou je, že každá z těch 38 esencí je na něco jiného.

Ale v té krizové směsi jsou esence vyloženě namíchané pro případ nějakého traumatu. Ideální tak jsou například, když jste svědky autonehody. Dozvíte se špatnou zprávu. Stane se vám nějaký trapas. Šéf je na vás hnusný a sesypete se z toho. Vaše dítě spadne na odrážedle a je otřesené. To jsou přesně situace, kdy je vhodné použít krizovou esenci. V téměř všech ostatních situacích je vhodné namíchat esence na míru. Na to se mě velmi často ptáte. Respektive, mnoho z vás si chce koupit krizové esence, ale když mi popíšete, na co je chcete použít, téměř s jistotou na to odpovím: „Namíchejme je na míru.“

Vysvětlím to na nějakém konkrétním případu, abyste si to dokázali představit a pochopili, že pokud máme nějaký čas a pokud víme, že nás čeká něco náročného nebo že máme dlouhodobě nějaký psychický problém, necítíme se v něčem dobře, tak je vždycky lepší zvolit esence na míru. Krizové esence totiž opravdu vnímám jako takovou první záchranu. Nemůžete v kabelce mít obrovský box plný esencí a míchat si podle situace. Takže tam máte tu malou lahvičku s krizovými esencemi, kterou použijete v případě krize, aby nevznikl nějaký blok, strach, fobie z té těžké situace.

Pokud však již víme, s čím pracujeme. Neděje se nám nic nečekaného. Není tu žádný aktuální stres, který vás potkal. Zkrátka máme čas namíchat esence na míru, tak tento postup vždycky doporučuji.

Schüslerrovy minerální soli (5)

Krásným případem, který jsem řešila tento týden a na kterém si to můžeme hezky ukázat, je případ malého chlapečka. Asi 5letého, u kterého mi psala jeho maminka. Byla s ním u zubaře. Klučina měl bolavý zub, nakonec ho odvrtali. Bolelo to, tak poté ještě vytrhli. To dítě tam zažilo velký stres. Pak ho to ještě pořád bolelo. Teď má obrovský strach jít třeba jen na prevenci a běžné ošetření. I maminka je z toho vyděšená. Už dopředu ví, že to bude problém, jen dostat dítě do ordinace. Je tam ten strach ze zubaře a ošetření. Ptala se na krizové esence a já jsem jí doporučila esence na míru. Pokud by však při tom prvním ošetření u zubaře měla krizové esence u sebe, tak v momentě, kdy ten zubař se rozhodl vrtat nebo trhat, a to dítě bylo vyděšené, tak to je ideální situace na to dát ty krizové esence. Je to něco nečekaného. Šli jsme tam třeba jen tak na prevenci a místo toho se trhá. Dítě je otřesené. Akutně nečekalo takovou bolest. Takto malé dítě ji třeba vůbec nezná. Pak je ideální dát právě tu krizovou esenci na tu bolest a na ten šok.  Aby právě nevznikl tento dlouhodobý strach z toho zubaře nebo blok v té mysli. Ta maminka bohužel krizové esence neměla a nyní už řeší ty další ošetření. Dítě se bojí jít k tomu zubaři znovu. Tentokrát k zubaři, ale z mých zkušeností nejen u dětí, ale i u dospělých je pak strach jít k jakémukoli lékaři. U někoho je to potom strach z uzavřených prostor. Ze situací, z kterých není úniku, tak jako na tom zubařském křesle. Rozvíjí se z toho další a další fobie a úzkosti a strachy.

To už je všechno podle mých zkušeností k ošetření esencemi na míru. Kde právě použijeme esence, kterými se zvládá nějaký konkrétní strach, třeba i nějaký abstraktní strach. To už jsou esence, které nejsou v té krizové směsi obsažené. Používáme třeba i esence na podporu sebevědomí. To se určitě hodí v této situaci. Mícháme 5-6 různých esencí a některé budou stejné jako v krizové směsi. Určitě bych tam jednu nebo dvě totožné použila, protože například esence Star of Bethlehem se používá pro zvládnutí nějaké náročné situace, kdy se stane něco nečekaného. Něco, co nás šokuje. Což může být to, že ošetření se změnilo v trhání zubu, a to dítě je otřesené. Ideální by bylo tuto esenci dát hned po zákroku, ale i s odstupem to má smysl pro zvládnutí toho šoku, který tam nastal. To je třeba esence, která bude stejná. Část těch esencí se bude lišit, protože v té krizové směsi je esence, která se používá třeba při různých mdlobách. Což v té chvíli může být. Pro už nějaký dlouhodobý strach ze zubaře nebo z doktorů, tam už to dítě asi neupadá do mdlob. Samozřejmě pokud by od nervů upadalo do mdlob, můžeme ji použít. To už je na tom, jak ten konkrétní člověk reaguje. Je potřeba si to zhodnotit a vybrat. Každý bude reagovat jinak.

Takto je to se vším. Třeba, když mi napíšete, že máte strach z porodu. To je další typická situace. Máte strach z porodu a chcete si pořídit krizové esence. Pokud nebudete žádné užívat a při tom porodu budete otřesené nebo hlavně po porodu budete mít nějaký špatný zážitek, tak hned pak použít ty krizové esence. Někdo vám je rychle donese do porodnice. To je ideální. ALE! Pokud už dopředu víte, že máte velký strach z porodu. Pokud máte třeba nějaké utkvělé myšlenky o porodu, které vás děsí. Každý večer usínáte a už vám to jede v hlavě, co vše se může stát. Máte už nějaký konkrétní strach o miminko, o sebe nebo máte trauma z minulého porodu.  To už jsou všechno situace, kde se mi osobně vyplatilo zvolit esence na míru přesně podle toho, jak to cítíte. Vždycky je to lepší. Bude to lépe účinkovat, než když si vezmete tu univerzální směs. Každý jsme jedinečný. Na tu samou situaci každý reaguje jinak. Někdo, když se stane něco špatného, tak má výčitky, co třeba on pro to neudělal. Někdo jiný bude naštvaný na druhé, že oni něco neudělali. Někdo třetí bude tu situaci popírat a tvářit se, že se vůbec nestala. Někdo čtvrtý bude závidět, že mně se tohle stalo. Jak to, že jim ne. Jak si to oni zasloužili, že oni se mají tak skvěle a mně se stalo něco špatného. Opravdu na tu samou věc každý pohlížíme jinak. Pro každého je těžká nějakým jiným způsobem.

Proto máme k dispozici těch 38 esencí. Můžeme je tedy libovolně kombinovat a namíchat směs Bachových esencí tak, aby měla pro vás co největší efekt. V neposlední řadě to namíchání vás vyjde dokonce levněji, protože mícháme větší balení. Namíchání probíhá na základě e-mailové komunikace, kde napíšete, co potřebujete řešit či jak se cítíte. 

Zdroj:

Michel K. (2012). Bachovy esence od a do z. Metafora, spol s.r.o.