Rosita

Rosita oleje z tresších jater jsou natolik unikátním produktem, že jsme se rozhodli napsat o nich samostatný článek na základě informací, které máme přímo od výrobce. Pevně věříme, že zodpoví na vaše dotazy a poskytne vám vysvětlení, proč je jejich cena tak vysoká a proč za to podle nás 100% stojí.

Ohleduplnost k přírodě

Začněme důležitou informací, a to původem těchto exkluzivních rybích produktů. Značka Rosita sídlí v Norsku, přičemž výlov divoké tresky probíhá u vzdálených fjordů daleko lidské civilizaci. Ryby jsou zde šetrně získávány z divokých vod - ne z umělých velkochovů, jako je tomu u většiny značek rybích olejů.

Díky tomu, že jde o výlov z přírody, jedná se o ryby z čistých vod, které se stravují přirozeně, nikoliv průmyslovým krmivem. Právě díky tomu obsahují vysoké množství zdraví prospěšných látek, jako je vit. D, A a omega mastné kyseliny.

Značka Rosita dělá vše pro to, aby tyto divoké kolonie ryb nijak nepoškodila. Loví je jen v určitých obdobích, a tak pokud je ryb málo, rybí oleje zkrátka nejsou.

Jak se vyrábí rybí olej Rosita?

K výrobě rybího oleje se používá starodávná metoda zrání v dřevěných sudech, jakou využívali již Vikingové. Nepoužívá se tlak, teplo ani chemické působení. Nevyužívají se kovové nádoby, které by dle výrobce mohly poškodit cenné látky. Díky tomuto procesu jsou zachovány všechny zdraví prospěšné látky na maximum.

K výrobě jsou z ryb používána pouze játra, která jsou nejsilnějším zdrojem omega kyselin a dalších vitamínů a minerálů. Každá jednotlivá játra jsou kontrolována a k výrobě se používají pouze ta nejvyšší kvality.

Děkujeme! (2)

Jak chutná extrapanenský rybí olej?

Občas se nás ptáte, jak olej chutná nebo jak je možné, že chutná jinak než předešlý, který jste zakoupili. Začněme proměnlivostí chutí. Jelikož jde o čistě přírodní produkt, kde výrobce chuť nijak neovlivňuje, může se olej v jednotlivých lahvičkách lišit. Jednou bude cítit rybinou více jindy méně, jednou může být olej úplně čirý jindy zakalený. Nic z toho není na škodu, vždy to záleží na použitých játrech do konkrétního balení a na procesu zrání, kterými prošla.

Rybí olej jako takový má samozřejmě silnou rybí chuť. Někomu nevadí, jiný je konzumuje spolu s trochou džusu (doporučuje se pomerančový nebo multivitamin, které chuť nejlépe utlumí). Na výsledný efekt nemá smíchání s džusem žádný vliv.

Pokud však nemáte rádi ryby, určitě doporučujeme zakoupení v kapslích. Nicméně, uchování rybího oleje v kapslích ve 100% kvalitě je náročné na výrobu, a cena za tresčí olej v kapslích je tak vyšší.

Na testování záleží

Mnoho z vás již jistě narazilo na informace, že ryby vlastně kvůli znečištění vod nejsou vůbec tak zdravé, jak se obecně předpokládá. Běžné ryby v sobě bohužel často obsahují těžké kovy, antibiotika a další léky. Zkrátka látky, které určitě konzumovat nechceme. Na druhé straně pak stojí průmyslově chované ryby, které nejsou přirozeně krmené a neobsahují tak látky, kvůli kterým je chceme zařadit do jídelníčku – přirovnat se to již dá k „rychlochovům“ kuřat. Z tohoto důvodu značka Rosita používá pouze ryby z přirozeného prostředí, tak jak jsme již psali, z těch nejčistších vod.

Součástí výroby je navíc neustálé nezávislé testování od laboratoří i prestižních universit. Výrobce si nechává testovat každou malou vyráběnou dávku. Tyto testy jsou však opět velmi nákladné, což se bohužel odráží na ceně olejů. Z důvodu zachování vysoké kvality a kontroly probíhá výroba v malých objemech, což opět přináší vyšší finanční nároky.

Závěrem

Značka rybích olejů Rosita si určitě neklade za cíl být největším výrobcem rybích olejů či poskytnout nejširší nabídku. Naopak se soustředí na výrobu pouhých dvou typů olejů (mimo oleje z tresčích jater nabízí ještě olej z chiméry), které dovedla k dokonalosti a poskytuje zde nekompromisní kvalitu. Celou výrobu navíc vede s obrovskou zodpovědností vůči přírodě a snaží se o minimální dopady na životní prostředí.