Kolagen v těhotenství

V poslední době se velmi často setkáváme s dotazem, zda je možné užívat kolagen také během těhotenství, případně během kojení.

Odpověď je velmi jednoduchá. Jednoznačně říkáme ANO!

Pojďme si teď ale říci, co to ten kolagen vlastně je, proč je možné jej v těhotenství užívat a jaké benefity má jeho zařazení do stravy právě v těhotenství…Podle nás je totiž jeho užívání dokonce více než vhodné, ale o tom až později.

Co je kolagen?

Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která patří mezi základní stavební prvky našich tkání. Laicky řečeno, kolagen najdeme ve svalech, kůži, šlachách, orgánech, kostech, kloubech, zubech nebo třeba vlasech. V našem těle se stará o strukturu a především o pružnost našeho těla a jeho jednotlivých částí. Jde tedy o zcela přírodní složku, která se vyskytuje nejen v našem těle, ale i v těle ostatních živočichů, ze kterých jsou pak právě vyráběny kolagenové doplňky stravy.

Proč užívat kolagen v těhotenství?

Pokud jste těhotná, vaše tělo právě vykonává velmi náročný proces, vždyť musí vytvořit celého nového člověka! A k dispozici má jen to, co si z vašeho těla vezme. Pro kostru, chrupavky, kůži a všechny tkáně miminka je kolagen samozřejmě potřeba, a to ve velkém. Jenže! Dosti důležitá informace je, že kolagen se s věkem přestává v našem těle tvořit. Již po 25. roce života se tvorba kolagenu zpomaluje a po čtyřicítce se netvoří téměř vůbec. Vzhledem k současnému trendu odkládání prvního miminka kolem třicítky a někdy i čtyřicítky se tak dostáváme do situace, kdy se v matčině těle tvoří kolagenu stále méně až téměř vůbec, přitom jej právě v této životní etapě tak moc potřebuje, a to nejen pro svoje miminko.

Jaké jsou výhody pro těhotnou?

Jak již bylo zmíněno, kolagen na pleť velmi dobře účinkuje, podporuje její pružnost, vždyť tvoří 70% všech bílkovin kůže. Je tak důležitý jako prevence vzniku strií, působí však i na celulitidu. Kolagen však zajišťuje také pružnost vnitřních tkání a podporuje roztahování dělohy. To může být důležité, především pokud předchozí těhotenství bylo ukončené císařským řezem a na děloze tak je již jizva. Stejně tak samozřejmě podporuje i pružnost jizvy na samotném bříšku.

Kolagen má také pozitivní vliv na klouby, které zvýšenou váhou především na konci těhotenství často trpí. Rozhodně je tedy dobré ho zařadit, pokud v těhotenství běháte, nebo provozujete jiné sporty. A v neposlední řadě zajišťuje také pružnost žilek a cév, které jsou zvětšeným objemem krve v těhotenství také nadměrně zatížené. Mimo kolagenu je pak také vhodné užívat vápník ve sloučenině s fluorem, tzv. Calcarea Fluorica – také tato sloučenina vápníku je velmi důležitá pro pružnost kůže a dělohy a je tak vhodné doplňovat ji spolu s kolagenem.

kolagen v těhotenství

Kolagen při kojení

Bříško a děloha maminky devět měsíců rostly a teď je na čase, aby se zase stáhly -  ideálně do původní velikosti.  Kolagen samozřejmě podporuje pružnost tkání nejen v době, kdy rostou, ale i v době kdy se snažíme, aby se vrátily zpět.  Stejně tak kojící miminko si stále „bere vše z vás“ a kolagen ke svému rychlému růstu stále potřebuje.

Jelikož jsou všechny kolageny z naší nabídky 100% přírodní a bez přidaných látek, je možné jak hovězí kolagen Great Lakes tak rybí Collalloc v těhotenství a při kojení užívat bez omezení. Alergické reakce na kolagen jsou výjimečné, pokud běžně konzumujete hovězí či ryby a vašemu miminku to nečiní potíže, nebude mu činit potíž ani kolagen v této čisté formě.

Závěrem

Čistý kolagen můžeme s čistým svědomím opravdu všem maminkám doporučit. 100% kolagen bez chemických přidaných látek má v období těhotenství nesporné výhody:

  • Prevence strií a celulitidy
  • Podpora zatížených kloubů
  • Podpora roztahování dělohy
  • Podpora zatíženého cévního systému
  • Zdravější zuby a kosti

Zdroje:

Baginski, L., Winter, M., Bailey, T. S., Capobianco, S., & Granese, M. (2016). Response to Hydrolyzed Collagen Protein Supplementation in a Cohort of Pregnant and Postpartum Women. J Preg Child Health3(275), 2.

Glenville, M. (2006). Nutritional supplements in pregnancy: commercial push or evidence based?. Current Opinion in Obstetrics and Gynecology18(6), 642-647.