Jantarové korále

Vybíráte jantarové korále nebo jen zvažujete jejich nákup? Rostou vašemu miminku zoubky a narazili jste na informace, že by vám právě jantar mohl pomoci? Sepsali jsme pro vás nejčastější dotazy, které nám při výběru kladete, abychom vám usnadnili výběr.

K čemu jsou jantarové korále dobré?

Jantar, a konkrétně náhrdelníky a náramky z něj, má velmi bohatou historii a jeho nošení bylo oblíbené dokonce již ve starověkém Řecku či Číně. V současné době bývá stejně jako kousátka doporučován maminkám na celém světě, když jejich miminku začne bolavý růst zoubků, rozhodně se však nejedná o nový trend, jak jsme již nastínili v článku o historii jantaru. Jantar dávaly dětem proti bolesti jejich chůvy již před stovkami let. Mimo snížení bolesti se také vždy doporučoval při rýmě, angíně, potížích se štítnou žlázou, alergiích, zkrátka na všechny potíže v oblasti hlavy a krku.

Je jejich nošení bezpečné a pohodlné?

Ačkoliv bývá jantar často zařazován mezi kameny, pravdou je, že se jedná o zkamenělou pryskyřici. Co to znamená v praxi? Na rozdíl od šperků z minerálů je extrémně lehký – dětské korálky váží stejně, jako třeba kostka cukru. Nestudí a velmi rychle se zahřeje na teplotu těla.

Z našich zkušeností pak můžeme říci, že je velmi pohodlný dokonce i na spaní, a to i lidem, kteří si jinak řetízky a další šperky na noc vždy sundávají. Z důvodu bezpečnosti však doporučujeme na noční spánek před uložením do dětské postýlky korálky sundat. Zkušenost rodičů je pak taková, že si jejich děti jantarových korálků ve většině případů vůbec nevšímají, díky nízké hmotnosti, příjemné teplotě a také díky tomu, že korálky dobře leží pod krkem a nemají tendenci se hýbat či posouvat. S tím však souvisí další bod.

DSC05733

Jaké korále vybrat?

Snad nejčastějším dotazem je, jak zvolit délku korálků a kam by měly dítěti sahat. Z našich pozorování můžeme říci, že většina z rodičů má tendence vybírat korálky příliš dlouhé, které jdou „do výstřihu“. Pokud však má být nošení bezpečné, je důležité, aby korálky byly co nejkratší a aby ležely hned pod krčkem (přirovnali bychom to k řetízkům typu choker). Náhrdelník samozřejmě nemůže dítě škrtit, ale opravdu si pohlídejte, aby nebyly příliš dlouhé. Hrozí pak, že za ně dítě chytí třeba jeho kamarád při hře. U nejmenších dětí pak hrozí, že si je strčí až do pusinky a korálek ukousne.

S výběrem pak souvisí také výběr zapínání, které může být šroubovací s klasickým vrutem nebo bezpečností, které se samo rozepne při tahu.  Bezpečností je jistě bezpečnější pro nošení, je však třeba počítat s tím, že když za ně dítě zatáhne a spadnou mu, křehké jantarové korálky se pádem snadno poškodí. Jak už jsme však zmínili, většina dětí si korálků nevšímá. Na druhou stranu, pokud má dítě vhodnou délku, pak je minimální riziko, že se za ně někde zahákne. Ať tak či tak, doporučujeme jejich nošení u malých dětí vždy pod dohledem dospělého.

V neposlední řadě pak mnoho rodičů řeší vzhled. Co se týká pozitivního účinku jantaru, bývá za nejsilnější označován máslový (mléčný) jantar a rubínový jantar. Rozdíly jsou však malé, a proto záleží především na vašem vkusu. Co se týká vzhledu jednotlivých korálků, je úplně jedno, zda zvolíte kulaté či tzv. přírodní chipsy. My osobně z hlediska pohodlí preferujeme u svých dětí zakulacené tvary.

Pravost jantaru

Jako poslední bod jsme si pak nechali pravost jantaru. Také jantarové korále patří k produktům, jež bývají padělány, což nám potvrdili i někteří z našich zákazníků, kteří se předtím spálili při nákupu údajně jantarových korálků čínského původu. Tyto falešné jantarové šperky jsou bohužel tak dobře propracované, že pro laika není snadné je rozpoznat.

Korálky z Číny určitě nemusí být vždy z plastu. Známe společnosti, které těží jantar například na Ukrajině či v Polsku a následně jej nechávají zpracovat v Číně, kde výroba korálků vyjde levněji.  My však s takovýmito výrobci nespolupracujeme.

Kdo tedy vyrábí naše korálky?

Naprosto všechny jantarové korále pro děti i dospělé z naší nabídky jsou vyrobeny přímo v Litvě z jantaru, který zde byl vytěžen. Veškeré certifikace ze strany litevských dozorčích orgánů a státních laboratoří jsou samozřejmostí.

To však není vše!

Všechny naše korálky jsou vyrobené ručně – a tím myslíme každý jednotlivý korálek, který je zpracovaný z malého kousku jantaru. Vždy je ručně vyleštěn a je do něj vyvrtána dírka – zpracováván je tak kus po kusu, nejde o strojovou výrobu, proto je každý trochu jiný a jejich tvar není dokonale kulatý. Tato část probíhá v dílnách. Připravené korálky jsou pak ručně navlékány na hedvábné šňůrky. Tato část práce probíhá obvykle doma u jednotlivých zaměstnankyň. Většinu našich náhrdelníčků totiž tvoří maminky malých dětí, které díky tomu mohou pracovat z domu podle svých možností a skloubit tak péči o děti s prací.

32cm.20pcs