Probiotika GutPro - nejčastější otázky

Na probiotika GutPro nám chodí otázky od vás téměř denně, proto jsem se rozhodla sepsat odpovědi na nejčastější dotazy. Berte prosím v potaz, že nejsem lékař, ale vycházím čistě z informací od výrobce a z našich zkušeností :-)

1. Nejsem si jistá, jaký typ probiotik zvolit? Můžu dát typ Infant celé rodině? Nebo raději Powder?

Výrobce udává, že typ GutPro Infant je vhodný pro děti od narození do dvou let. Varianta GutPro Powder je pak určena dětem starším dvou let a dospělým - díky sypké formě je možné každému podávat jinak velkou dávku. Vzápětí ale dodává, že pokud jsou střeva velmi citlivá nebo jde například o ekzematika, kterému by silná dávka probiotik mohla způsobit dočasné zhoršení stavu, je lépe začít variantou pro děti. Jelikož většina zákazníku kupuje probiotika GutPro při ABKM, histaminové intoleranci, celiakii, atopickém ekzému a dalších zdravotních obtížích, doporučuji opravdu začít zlehka. Sama dceři s ABKM dávám variantu Infant ještě v pěti letech. Pokud chcete pořídit jedny probiotika pro celou rodinu, kde je i malé dítě, osobně se přikláním k variantě GutPro Infant.

2. Liší se varianta GutPro Infant a GutPro Powder pouze množstvím obsažených bakterií?

Ačkoliv prášky na první pohled i chuťově vypadají naprosto identicky, jejich složení je odlišné. Střevní mikroflóra malých dětí obsahuje jiné spektrum bakterií a pouze část obsahu je shodná.

3. Budu potřebovat dávkovací lžičky?

Na začátku užívání je pro děti doporučena opravdu miniaturní dávka 1-2 zrníček, kterou je možné nabrat například párátkem nebo lze použít kuchyňský nůž a nabrat na špičku. Pozor, obojí musí být naprosto suché. Během několika týdnů až měsíců se ale dávka plynule navyšuje na úroveň malé dávkovací lžičky, která je již součástí balení a nemusíte ji dokupovat zvlášť. Dávkovací lžička je výrazně menší než klasická kuchyňská lžička.

4. Jak dlouho mi probiotika vydrží?

Každý z nás má jinou ideální dávku, kterou by měl užívat tak, aby mu "dělala dobře". Tím, že se dávkování může velmi lišit, se liší i doba, po kterou vydrží. Určitě je budete mít minimálně na půl roku, spíše rok užívání.

5. Nezkazí se?

Mrazem sušená tedy lyofizovaná probiotika jsou velmi odolná a při dobrém skladování vydrží i roky. Zásadní je po otevření je uchovávat v lednici, ponechat v nich sáček proti vlhkosti, který je uvnitř a v žádném případě do nich nesahat ničím byť jen trochu vlhkým. Občas čtu v diskuzích rady k nabírání navlhčeným párátkem - toto je velmi špatně. Jakmile se do nich dostane vlhkost, začnou rychle tvrdnout. Můžete je i pak seškrabovat a užívat, ale zkracuje se tak doba jejich použitelnosti. Bakterie se vlhkem aktivují a je potřeba je do roka opravdu spotřebovat. Sypká probiotika mohou vydržet i roky v nezměněném stavu.

6. Co když cestuji?

Odsypte si potřebné množství do jiné suché lahvičky a vezměte si probiotika kamkoliv s sebou. I když je nebudete mít v lednici, měla by podle testů výrobce vydržet i tři týdny "v batohu"  na cestách.

7. Slyšel/a jsem, že probiotika musí být v lednici, jak mi je dopravíte?

Na Facebooku v diskuzních skupinách se v tomto ohledu šíří množství nepravdivých informací. Dokud jsou probiotika vakuově uzavřená od výrobce, mohou být skladována v pokojové teplotě. Díky jejich metodě zpracování mrazem jsou velmi termostabilní a dobře zvládnou i výkyvy teplot včetně krátkodobého vystavení velmi vysokým teplotám v dodávce, což bylo dokázáno v USA, kde probiotika po cestách laboratorně testovali.

My samozřejmě děláme maximum pro co nejšetrnější uchování. K nám je necháváme zasílat letecky, skladujeme je v lednici a kurýrovi je předáváme až v odpoledních hodinách. Na jaře a v létě je posíláme s namrazenou gelovou vložkou a máme od vás informace, že i v největším horku přišly chladné. Výrobce však uvádí, že i kdyby přišly úplně teplé z dodávky, nic se neděje a krátkodobé zahřátí je neohrozí. Důležité je až dlouhodobé skladování v lednici po jejich otevření.Ani pokud se váš balíček opozdí nebo objednáváte na Slovensko, nemusíte mít tedy obavy.

8. Jsou tato probiotika vhodná při ABKM či jiné alergii?

Ano! GutPro jsou probiotika bez obsahu mléka a mléčných složek, nejsou pěstována na živočišném médiu a jsou naprosto vhodná nejen při ABKM, ale ze zkušeností zákazníků vím, že je užívají také při GAPS, histaminové intoleranci, celiakii a dalších alergiích. Sama mám obě děti s ABKM a tato probiotika výborně snáší. Tato probiotika neobsahují skutečně nic jiného než mrazem sušené bakterie, tedy nejsou v nich nosné oleje, alergeny, barviva či jiné látky, které by mohly způsobovat potíže.

Mimochodem, věděli jste, že probiotika dokážou v tlustém střevě syntetizovat některé vitaminy skupiny B a vitamin K? Napomáhají hubnutí a podporují zdraví kůže.

9. Jak poznám svou ideální dávku?

Probiotika jsou záludná v tom, že každý máme jinou dávku užívaných bakterií, po které se cítíme dobře. Často si nejste jisté, jestli jich nedáváte málo nebo moc. Věřte, pokud dávku byť jen jednou přeženete, obvykle to poznáte. Nejspíš budete mít po vyšší porci bakterií pár hodin průjem, bolesti břicha, může vás bolet hlava, nebo se budete více potit či budete unavení. Můžete mít pocit, jako by vám měla začít nějaká viróza. U ekzematiků či kvasinkové infekce může dojít k dočasnému zhoršení. U miminka je při vysoké dávce typicky právě průjem, nafouklé bříško a plačtivost. 

Pokud se stane, že tyto projevy máte vy nebo vaše dítě i při úplně minimální dávce, kterou není možné snížit, doporučením výrobce je začít s užíváním obden nebo ob dva dny. Obecně probiotika není pro jejich efekt potřeba užívat denně, vždy záleží na konkrétních potřebách.