Již od nepaměti je černý bez oblíbenou rostlinou užívanou v lidovém léčitelství. O jeho významu svědčí i staré české úsloví: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“
Bez černý je často používán pro podporu imunitního systému a jeho přirozené obranyschopnosti, zejména v rizikových částech roku.
Plodu bezu černého je využíváno k výrobě šťáv, likérů, rozvařují se do povidel či marmelád a známé je i bezinkové víno. Pro plod je typická tmavě červenofialová barva. Jejím zdrojem jsou barviva – ceněné anthokyany. Tyto látky bychom nalezli např. také v borůvkách či plodu maqui. Bezinkové plody jsou silně antioxidační.
Plod je nutné sbírat v plné zralosti cca v měsíci září.
Použití:
- antioxidant,
- čištění – vylučování,
- přirozená obranyschopnost – imunitní systém,
- hladina cukru v krvi,
- respirační zdraví,
- kontrola hmotnosti.
Příprava: Jednu čajovou lžičku sušeného plodu zalít vroucí vodou a nechat 10 minut louhovat. Pít 1–2× denně.
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu