K čemu slouží lapače snů a proč si je pořídit?

Lapače snů mají svůj původ u severoamerických indiánů. Legenda praví, že první lapač na zlé sny vyrobila matka malého miminka na radu šamana, když její děťátko brečelo a nemohlo spát. Jde o velmi starou tradici, Indiáni je používali po staletí a jejich potomci je i v současné době považují za posvátné. Ze Severní Ameriky se lapače snů postupně rozšířily téměř do celého světa a staly se především módní dekorací našich ložnicí.

lapač snů měsíc

Jak lapače fungují?

Špatný spánek a děsivé sny čas od času potrápí děti i dospělé. Pocit, že nemůžu spát nebo neustálé buzení není nic příjemného. Úkolem lapače snů proto je tyto zlé sny zachytit a síťkou pustit ke spící osobě jen sny pěkné. Špatné sny uvízlé v lapači pak spálí první ranní paprsek. Indiáni kladli ostatně snům veliký význam, sny považovaly za důležité informace posílané shůry do naší mysli a řídili se jimi ve svých životech.

 Význam jednotlivých částí

Kruh lapače symbolizuje nekonečný vesmír, kruh života či každodenní dráhu Měsíce a Slunce. Tradičně se vyráběl z ohebného proutí omotaného látkou či provázkem.

Peří pomáhá zachytit hezké sny a snést je do mysli spícího člověka. Díky peříčkům si právě tyto hezké sny pamatujeme i po probuzení.

Korálky a kamínky byly na lapači zavěšeny jako zdroj ochranné a pozitivní energie, přitahují hezké sny.

Provázek v podobě sítě s uzlíky zachytává zlé sny a nepropouští je ke spícímu člověku. Síť je pravděpodobně inspirovaná pavoučími sítěmi.

Lapače se vždy vyráběly pouze z přírodních materiálů a pletly se ručně. Obě tyto podmínky splňují také lapače snů v naší nabídce. Barva lapače pak záleží čistě na vašem vkusu.

bali lapač

Jak umístit lapač snů?

Lapač snů je potřeba umístit do ložnice blízko spícího, nejlépe jej volně zavěsit do prostoru nad postelí nebo na blízkou zeď či okno. Jak již bylo řečeno, zlé sny ráno spálí paprsky Slunce, ideální je tedy umístit jej tak, aby nebyl zastíněný a opravdu se k němu ráno sluneční paprsky dostaly. Pokud to vaše ložnice neumožňuje, doporučujeme jej čas od času zavěsit přes den k oknu, aby Slunce mohlo negativní energie očistit.