Rybí tuk pro děti - ano či ne?

Je zdravý, ale přesto se do něj moc nehrneme. O čem je řeč? O rybím tuku, který se sice hrdě pyšní úžasnými výživovými vlastnostmi, ovšem mnoha dětem i dospělým zkrátka moc nevoní. V tomto článku si proto povíme nejen, proč bychom na něj neměli zapomínat zejména ve výživě dětí, ale chybět nebudou ani praktické tipy, jak překrýt jeho typický zápach! Tak čtěte dál…

Vyvážená a zdravá výživa je zejména u dětí hlavním faktorem, který ovlivňuje jejich správný vývoj. Oproti dospělým totiž u nich v raném věku dochází k rychlému vývoji mozku a kognitivních schopností. Proto bychom rozhodně neměli zapomínat na omega 3 mastné kyseliny, které mají na tomto procesu takřka lví podíl.

Omega 3 mastné kyseliny ve výživě dětí

Lidský mozek je ze 60 % tvořen tukem, z toho až 20 % tvoří omega 3 mastné kyseliny DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová). Tyto esenciální mastné kyseliny hrají důležitou roli v tkáních mozku, kde pomáhají vytvářet základní složky membrán mozku, proměňují jejich fluiditu i objem a aktivitu enzymů.

Tyto omega 3 mastné kyseliny jsou extrémně důležité pro normální vývoj mozku během raného dětství i adolescence. Pomáhají regulovat kognitivní funkce a vývoj mozku v předních lalocích a kůře, a tím podporují lepší paměť, myšlení, čtení, IQ a učení. Významný vliv mají také na kvalitu a délku spánku dětí.

Jak se projevuje nedostatek omega 3 mastných kyselin?

Nedostatek omega 3 mastných kyselin ve stravě může mít škodlivé účinky na zdraví i celkovou pohodu dětí i dospělých - projevuje se zvýšenou únavou, zácpou, změnami nálad či depresemi. Nedostatek omega 3 se zejména u dospělých projevuje také v podobě kardiovaskulárních potíží, zhoršenou funkcí paměti či zvýšeným lámáním nehtů a vlasů. 

Častým projevem nedostatku konzumace rybího oleje a omega 3 mastných kyselin u dětí a dospívajících mohou být také poruchy chování, ADHD a zpomalené učení. Pokud má proto vaše dítko potíže s učení a soustředěním ve škole, určitě sáhněte pod doplňku výživy jako je například extra panenský rybí olej ROSITA, který mu zabezpečí dostatečný příjem omega 3 mastných kyselin!

Omega 3 mastné kyseliny ve stravě

Omega 3 mastné kyseliny můžeme získat z živočišných i rostlinných zdrojů. Pravdou ovšem je, že v dnešní době je obtížné získat potřebnou dávku těchto látek čistě ze stravy, a proto většina populace trpí jejich nedostatkem.

Živočišné zdroje:

  • ryby (zejména makrela, losos, tuňák, sardinky)
  • tresčí játra
  • vejce

Rostlinné zdroje:

  • růžičková kapusta
  • vlašské ořechy
  • semínka - chia, konopná, lněná

Ačkoliv je vyšší množství omega 3 mastných kyselin obsaženo v rybách, bývá jejich zvýšená konzumace spojena i s určitým rizikem, a tím je kontaminace mořské vody těžkými kovy, například toxickou rtutí. Tyto toxické látky se pak ukládají zejména v tuku ryb a jejich konzumace tak může být potenciálně i škodlivá. 

Z toho důvodu se doporučuje konzumovat ryby s nižším obsahem rtuti jako je losos, nebo omega 3 mastné kyseliny suplementovat kvalitními doplňky výživy s ověřeným složením, které obsahují rovněž vitamíny A a D. Losos je mimochodem jedna z nejoblíbenějších a nečastěji konzumovaných ryb tady v Česku a to nejen kvůli jednoduché přípravě. Lze ho chuťově kombinovat s mnoha ingediencemi, připravit na nejrůznější způsoby a navíc velmi chutná dětem.

Nejlepší rybí tuk pro děti - ROSITA

Protože nám na zdraví dětí i dospělých opravdu záleží, dali jsme si na výběru potravinových doplňků opravdu záležet. V nabídce doplňků na Biominerály.cz proto najdete exkluzivní extra panenské rybí oleje značky ROSITA, které jsou špičkou na trhu! 

Extra panenský rybí olej z jater tresky obecné ROSITA je získáván z udržitelných lovů v čistých norských vodách. Ve volném chovu se ryby krmí přirozenou stravou a nikoliv krmnými směsmi jako v případě průmyslových chovů. Kvalita masa a jeho výživové vlastnosti jsou tak výrazně lepší.

Díky speciální technice výroby bez použití tepla a chemie se v tuku zachovají veškeré živiny. Rybí oleje z tresčích jater ROSITA prochází nejpřísnějšími testy kvality, a proto si můžete být jistí, že tyto rybí oleje neobsahují žádné těžké kovy či zbytky antibiotik. Díky tomu je mohou bez obav konzumovat i malé děti, kterým často vyhovuje i výrazně jemnější chuť oleje než v konkurenčních produktech.

Rybí olej pro miminko i větší děti

Nevíte, jaký rybí olej pro děti pořídit? Extra panenské rybí oleje z tresčích jater ROSITA jsou díky své perfektní čistotě a kontrolovanému složení vhodné už pro ty nejmenší děti. Můžete je tak podávat již dětem od 3 měsíců věku! A jak často brát rybí olej? Ideálně každý den!

Dávkování

Děti ve věku 3 měsíce až 12 let: 1/2 lžičky nebo 2,5 ml, poskytuje 4650 IU vitamínu A a 975 IU vitamínu D.

Děti starší 12 let a dospělí: 1 lžička nebo 5 ml, poskytuje 9500 IU vitamínu A a 975 IU vitamínu D.

Tipy, jak podávat rybí olej dětem

Děti jsou různé, stejně jako jejich chutě. Pokud máte štěstí, slupne vaše dítko rybí olej na lžičce a ještě se s chutí olízne. Také se vám ale může stát, že se každodenní podávání omega 3 rybího oleje pro vás stane doslova bojem. Nebojte se, máme pro vás tipy, jak potřebnou dávku rybího tuku zamaskovat tak, aby si ho vaše dítko ani nevšimlo!

  • Zamíchejte dávku rybího oleje do zeleninového příkrmu, rajčatových nebo masitých pokrmů - dále je už ale nevařte!
  • Přidejte rybí olej do jogurtu.
  • Jděte příkladem - nejdřív dejte lžičku rybího oleje sobě, příjemně se u toho usmívejte a poté nabídněte dítěti. 

Pamatujte, že stejně jako v ostatních případech platí, že novou potravinu či chuť si musí dítě vyzkoušet mnohokrát, než si na ni zvykne. Nevzdávejte to proto po prvním neúspěchu. Pravidelně nabízejte a v případě neúspěchu rybí olej zamaskujte dítěti do jídla.

Jako rodiče chceme svým dětem poskytnout tu nejlepší výživu, abychom jim pomohli vyvinout zdravý a funkční mozek, inteligentní myšlení a emoční inteligenci. Zvýšení příjmu omega 3 mastných kyselin ve stravě našich dětí je tak jednoduchý způsob, jak jim dát náskok v jejich kritických raných letech.