Oteklé nohy - proč otoky nohou vznikají a 5 tipů, jak se jich zbavit

Oteklé nohy jsou nepříjemným a častým problémem, který postihuje především ženskou část populace. Přestože jsou otoky často “jen” kosmetickým problémem, mohou také naznačovat více či méně závažné zdravotní problémy. I bez zdravotního rizika oteklé nohy nejsou nic příjemného. Nohy jsou často bolavé, těžké, kůže je napjatá, vznikají strie nebo praskající žilky. V tomto článku se proto podíváme na důvody, proč nohy otékají, jaká zdravotní rizika mohou otoky naznačovat a také na 5 účinných tipů, jak otoky zmírnit. 

Otoky nohou - kosmetický problém nebo něco vážnějšího?

Otoky nohou jsou častým jevem a pokud jimi trpíte jen výjimečně, nemusí znamenat nutně vážný problém. Typicky mohou být způsobeny nadměrným sezením či stáním, takže pokud vám mírně otečou nohy třeba po cestě autem k moři a jinak na otoky dolních končetin netrpíte, ještě není třeba se znepokojovat. Stejně tak jsou běžné otoky nohou v těhotenství či v extrémních vedrech případně při podráždění lymfatických uzlin. Navzdory jejich celkem běžnému výskytu je vhodné je nezanedbávat a pokud se otoky opakují, řešit jejich příčinu včas.

Zdravotní rizika otoků

Jak již bylo řečeno, v mnoha případech nejde o zdravotní problém, přesto otoky nohou nebo i tzv. pomerančová kůže, která s otoky často je spjatá, mohou být známkou závažnějších zdravotních problémů, jako je například lipedém nebo dokonce srdeční či jaterní selhávání (toto samozřejmě vzácněji). Lipedém se však odhaduje až u 10 % žen a ačkoliv jste o něm možná nikdy neslyšela, jde o poměrně častý problém. Pokud trpíte častými a výraznými otoky nohou, je proto důležité vyhledat lékařskou pomoc a vyloučit nejprve možnost lipedému. 

Co je lipedém?

Lipedém je stav, který postihuje především ženy a je charakterizován nesymetrickým nárůstem tukových buněk především v dolních končetinách. Lymfatické otoky bývají často opravdu viditelné, mnohdy nejsou ani vidět kolena, a jsou doprovázeny pocity těžkých nohou, bolestí, křečí v nohou nebo zvýšenou citlivostí tukové tkáně na dotek. Výrazná bývá také tvorba celulitidy a mnohdy i zvýšená celková únava. Lipedém je chronickým onemocněním a dokáže postupně vytvořit potíže s psychikou i pohybem.

Jak se zbavit lipedému?

Pokud jsou vaše otoky způsobené právě lipedémem, podívejte se na naše rady v další části článku - úprava stravy, vhodné doplňky výživy a lymfatické masáže doma i u odborníka fungují také na otoky při lipedému. Lipedém nelze zcela vyléčit, ale těmito opatřeními plus nošením kompresního prádla lze zmírnit a lze ho ovlivnit různými terapeutickými přístupy. V pokročilých případech pak lékaři doporučují liposukci, která však musí v tomto případě být prováděna pouze na specializovaných pracovištích (například v Plzni), protože běžná liposukce může naopak narušit lymfatický systém a otoky ještě zhoršit.

Otoky nohou v těhotenství

V těhotenství jsou oteklé nohy velmi častým jevem, především v posledních týdnech před porodem a o to více, pokud máte termín porodu v letních měsících. Zvětšující se děloha a také váhové přírůstky mohou způsobovat tlak na cévy v pánevní oblasti, což následně brání návratu krve z nohou zpět do srdce. Pokud jste těhotná a trápí vás oteklé nohy, doporučujeme především hodně odpočívat s vyvýšením nohou, vyvarovat se dlouhému sezení či stání a lehce cvičit. Ideální je například plavání. Naopak jakékoliv doplňky stravy či lymfatické masáže jsou v tomto období zcela nevhodné, protože mohou vést k uvolňování škodlivin z lymfatického systému a detoxikaci, což v období těhotenství a kojení není vhodné.

Co pomáhá na otoky nohou - 5 vyzkoušených tipů

  • Nohy do vyvýšené polohy

Pokud už máte nohy oteklé, těžké a bolavé, je toto rada číslo jedna, která velmi rychle akutně uleví. Pokud je to jen trochu možné, nezůstávejte dlouho sedět nebo stát, ale střídejte polohy a zvedněte si na chvíli nohy. Pokud pracujete v sedě nebo se třeba díváte na televizi, podložte si nohy například velkým míčem nebo taburetem. Vhodné je také podložit si nohy při spaní například polštářem.

  • Schüsslerovy soli

Natrium Suplhuricum 4x denně, k ní Natrium Phosphoricum a dostatečný pitný režim (nebo ještě Natrium Muriaticum, pokud víte, že pijete málo). Tato kombinace přírodních minerálů je literaturou doporučovaná pro otoky, zadržování lymfy, lipedém, detoxikaci i podporu hubnutí a osvědčila se i v naší praxi. Pokud se v počátku dostaví detoxikační projevy jako bolest hlavy nebo zhoršení ekzému, doporučujeme dávku snížit nebo se obrátit na naši poradnu.

  • Komprese

Pokud s otoky vyrazíte za svým lékařem velmi pravděpodobně vám předepíše kompresní prádlo (legíny, punčochy apod.). Právě komprese dokáže otoky zmírnit a doporučuje se obzvláště při delším cestování nejen jako prevence otoků, ale také žilní trombózy. Kompresní prádlo je také volně prodejné na internetu, bez porady s lékařem se doporučuje zakoupit si prádlo skupiny komprese I., tedy nejlehčí. Při otocích a lipedému je vhodné cvičit vždy v kompresním oblečení, jinak může cvičení paradoxně otoky ještě zhoršit.

  • Dostatek bílkovin i tekutin

Low carb, protizánětlivé stravování a další výživové směry nabízejí stravu ke zmírnění otoků. Základní podstatou je obvykle navýšení příjmu bílkovin a snížení sacharidů ve stravě. Pokud máte zdravotní potíže a chcete zlepšit svůj jídelníček, obraťte se na výživového poradce, který pomůže sestavit plán na míru. Hlídat si poměr živin pak lehce zvládnete například s aplikací Kalorické tabulky. 

Základem boje proti otokům je také dostatečný pitný režim - pokud pijete málo, tělo má tendence s vodou šetřit a zadržovat ji v těle. Vhodné je zařadit také čaje určené na otoky či povzbuzení lymfy.

Lymfatický systém narozdíl od cév nemá pumpu a potřebuje tak ke správné funkci a tedy zmírnění otoků rozhýbat. Intenzivní cvičení jako je posilování nebo svalová masáž mu však nesvědčí. Naopak, z pohybu je vhodné plavání a jakékoliv cvičení ve vodě, jóga, chůze či jízda na kole. 

Velmi vhodné jsou také lymfatické masáže, kdy je však před samotným masírováním potřeba uvolnit lymfatické uzliny v oblasti krku, podpaží a třísel, aby měla lymfa kam odcházet. Mimo masáží u odborníků v lymfocentrech je možné provádět také masáže doma pomocí baněk na celulitidu nebo třeba válečků na maderoterapii.

Úlevu přináší také koupele v epsomské soli, která dodá tělu minerály a pomáhá k detoxikaci.

otekle nohy

Nejčastější otázky na téma otoky nohou

Proč mám otoky dolních končetin a co na ně pomáhá?

Otoky dolních končetin mohou mít různé příčiny, včetně nadměrného stání nebo sezení, horkého počasí, těhotenství, nadměrného příjmu soli a nadváhy. Pokud jde o zmírnění potíží, doporučuje se dávat nohy výš, používat kompresní punčochy, masáže a uvolňování lymfatických uzlin, dostatek bílkovin a tekutin a užívání přírodních doplňků výživy, jako jsou Schüsslerovy soli, tinktury a lymfodrenážní čaje.

Jsou otoky dolních končetin nebezpečné?

Většinou nejsou otoky dolních končetin nebezpečné a jsou způsobeny běžnými a neškodnými faktory, jako je nadměrné stání, horké počasí nebo nadváha. Nicméně, v některých případech mohou otoky signalizovat závažnější zdravotní problémy, jako je například lipedém. Pokud jsou otoky časté a výrazné, je vhodné vyhledat lékařskou pomoc.

Jak mohu předcházet otokům dolních končetin?

Existuje několik způsobů, jak předcházet otokům dolních končetin. Důležité je udržovat zdravý životní styl, který zahrnuje pravidelné cvičení, vyváženou stravu s dostatečným množstvím bílkovin a tekutin a správné držení těla. Dále je doporučeno omezit dlouhodobé stání nebo sezení, vyhýbat se horkému počasí a omezit příjem soli.

Může Schüsslerova sůl Natrium Sulphuricum pomoci zmírnit otoky dolních končetin?

Ano, Schüsslerova sůl Natrium Sulphuricum, známá také jako Schüsslerova sůl číslo 10, šetrně podporuje odvodnění a detoxikaci těla. jak je popsáno v literatuře uvedené níže. Tímto způsobem může pomoci snížit otoky dolních končetin a zlepšit lymfatický odtok. Její užívání se však nedoporučuje v těhotenství a při kojení.

Může masáž a uvolňování lymfatických uzlin pomoci zmírnit otoky dolních končetin?

Ano, masáž a uvolňování lymfatických uzlin mohou pomoci zlepšit lymfatický odtok a snížit otoky dolních končetin. Lymfatická masáž stimuluje lymfatický systém a pomáhá odstraňovat nadměrnou tekutinu z těla. Uvolňování lymfatických uzlin je také účinnou metodou pro podporu lymfatického toku. Nicméně, před těmito technikami je vhodné se poradit s odborníkem, aby byla provedena správně a bezpečně.

Zdroje

Boericke, W. (1888). The twelve tissue remedies of Schüssler. Hahnemann.

Bonetti, G., Herbst, K. L., Dhuli, K., Kiani, A. K., Michelini, S., Michelini, S., ... & Bertelli, M. (2022). Dietary supplements for lipedema. Journal of Preventive Medicine and Hygiene63(2 Suppl 3), E169.

Donahue, P. M., Crescenzi, R., Petersen, K. J., Garza, M., Patel, N., Lee, C., ... & Donahue, M. J. (2022). Physical therapy in women with early stage lipedema: potential impact of multimodal manual therapy, compression, exercise, and education interventions. Lymphatic Research and Biology20(4), 382-390.

Chester, M. R., Rys, M. J., & Konz, S. A. (2002). Leg swelling, comfort and fatigue when sitting, standing, and sit/standing. International Journal of Industrial Ergonomics29(5), 289-296.

Kellenberger, R a spol. autorů (2018). Minerální soli Dr. Schüsslera - Brána k tělesnému a duševnímu zdraví. Nakladatelství Fontána.

Truplová Brachňáková Ž., Trupl M. (2018). Bunkové soli. Nakladatelství Biomineral.

WOLD, L. E., HINES JR, E. A., & ALLEN, E. V. (1951). Lipedema of the legs: a syndrome characterized by fat legs and edema. Annals of internal medicine34(5), 1243-1250.

Upozornění: Tkáňové soli nejsou v ČR uznanou léčebnou metodou a jejich použití nenahrazuje lékařskou péči a stanovení diagnózy. Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní a vzdělávací charakter a v žádném případě nenahrazují lékařskou péči.

Autorka článku

Mgr. Iveta Polívková je majitelkou www.biomineraly.cz a také specialistkou na Schüsslerovy soli, přírodní doplňky výživy a Bachovy esence. Na Masarykově univerzitě studovala psychologii a environmentální studia. Následně pokračovala tříletým studiem homeopatie a intenzivním kurzem medicínských znalostí. V oblasti zdravého životního stylu pracuje s klienty již více než 10 let.