Histaminová intolerance (HIT) – jak mohou pomoci Schüsslerovy soli?

Histaminová intolerance, známá také pod zkratkou HIT, je doslova „nemocí“ současné doby, která se může projevit v jakémkoliv věku. Podstatou HIT je, že se v těle hromadí více histaminu, než kolik jej dokáže odbourat, a ten se tak stává doslova biologickým jedem způsobujícím opravdu velmi široké spektrum potíží. HIT není běžnou medicínou léčitelná, základem je dodržování nízkohistaminové diety. Z mých zkušeností však mohou výrazně pomoci také Schüsslerovy soli. Jelikož máme HIT v rodině, je mi toto téma velmi blízké a ráda bych vám tak předala svoje znalosti, jaké tkáňové soli při histaminové intoleranci vyzkoušet.

 Co je histaminová intolerance?

Jak již bylo řečeno, podstatou HIT je, že naše tělo přijímá a tvoří více histaminu, než kolik dokáže samo odbourat. Jelikož jde o poměrně novodobý problém, medicína si v mnoha otázkách ohledně této intolerance není jistá a nedokáže dát na vše odpověď.

Pravděpodobné příčiny jsou:

  1. Nadměrný příjem vysokohistaminových potravin ve stravě – alkohol, čokoláda, uzeniny, zrající potraviny, droždí, rajčata atd.
  2. Nadprodukce histaminu vlastním tělem například při alergických reakcích, bakteriálních infekcích či stresu
  3. Nedostatek enzymu diaminooxidázy (DAO) v těle. Diaminooxidáza je enzym, který odbourává histamin.
  4. Vliv léčiv – na zpracování histaminu v těle mají vliv stovky léků, jako jsou antidepresiva, ale i běžná analgetika.
  5. Zánětlivá střevní onemocnění, kdy histamin tvoří střevní bakteriehit svědění kůže

 

HIT se může v průběhu času měnit, člověk s intolerancí tak zažívá lepší a horší období, co se týká příznaků. Koncentrace enzymu DAO totiž v těle kolísá a mimo potravin či léků ji pravděpodobně ovlivňuje také stres, fyzická aktivita nebo třeba hormonální změny. Zda je HIT vrozenou nemocí nebo je vyvolanou těmito různými příčinami, nedokážou lékaři zatím přesně určit. Zdá se, že je častější u žen a dětí.

Histaminová intolerance - testy

Stejně tak nejistá je stále správná diagnostika, kdy například základní testy dělané na alergologiích často nepřináší správný výsledek, podrobnější testy prováděné obvykle na gastroenterologii bývají přesnější, nejjistější je však pro mnoho pacientů stále pozorování reakcí na jednotlivé potraviny. Každý histaminik totiž nakonec často reaguje na jiné potraviny. Testy u lékařů jsou však velmi důležité, jelikož často objeví i další potravinové alergie či intolerance, které jsou s HIT obvykle spojené.

Histaminová intolerance – příznaky:

Již výše jsem histamin nazvala biologickým jedem, a to proto, že se jako jed skutečně chová. Dokáže ovlivnit naše fyzické tělo i naši psychiku. Spektrum projevů zvýšeného histaminu v těle je opravdu extrémně široké, a pokud bojujete s HIT, mohou vás trápit všechny tyto projevy nebo jen část z nich.

Nejčastěji se HIT projevuje v těchto oblastech:

  1. Trávicí obtíže: Bolesti břicha, nadýmání, křeče, pálení žáhy, průjmy, říhání, zvracení, nepříjemné pocity a zvuky v břiše, nechutenství.
  2. Bolesti hlavy a migrény
  3. Kožní projevy: kopřivka, vyrážka, ekzém, červenání pokožky, svědění například lýtek (na pohled kůže vypadá normálně).
  4. Závratě
  5. Poruchy srdeční činnosti – arytmie, bušení srdce, změny krevního tlaku.
  6. Pocení
  7. Klasické alergické potíže – otoky sliznic, rýma, slzení očí, dušnost, astma.
  8. Psychika – záchvaty úzkosti, fobie, změny chování
  9. Poruchy spánku
  10. Zimomřivost
  11. Poruchy menstruačního cyklu

Histaminová intolerance u dětí

Projevy histaminové intolerance se mohou objevit již u nejmenších dětí, v některých případech ji lékaři diagnostikují již v prvním roce života. Obzvlášť pokud dítě prudce reaguje na ovoce v příkrmech. Velmi často je spojena s dalšími potravinovými alergiemi, nejčastěji s tzv. ABKM, tedy alergií na bílkovinu kravského mléka, objevuje se však i samostatně. U dětí se projevuje úplně stejně jako u dospělých. Typicky tedy kopřivkou a často výrazně rudými fleky, svěděním, průjmy a bolestmi bříška, chronickou rýmou a celkovou nespokojeností.

Léčba histaminové intolerance

Lék na histaminovou intoleranci jako takový neexistuje, základem „léčby“ je tak dodržování diety, kdy se člověk vyhýbá ve stravě všem potravinám, které vyšší množství histaminu obsahuje a také konzumuje zásadně čerstvé potraviny, které mají méně histaminu, než potraviny konzervované a jinak dlouhodobě uchovávané. Asi 30 % lidí s histaminovou intolerancí pomáhá také dodávání enzymu DAO do těla, drahé léky s tímto enzymem však neproplácí pojišťovna a histaminovou intoleranci jako takovou nijak neléčí, je potřeba dodávat jej dlouhodobě.

hit kopřivka

Histaminová intolerance a Schüsslerovy soli

Schüsslerovy soli  (Biominerály) jsou přírodním prostředkem bez jakýchkoliv nežádoucích účinků, který může pozitivně ovlivnit histaminovou intoleranci, potravinové alergie a celkově imunitu. Právě histaminovou intolerancí se ve své knize Bunkové soli zabývá také Žaneta Truplová Brachňáková a její manžel Martin Trupl. Pokud vás toto téma zajímá podrobně, jejich knihu zakoupíte v našem eshopu. Ráda bych níže shrnula nejdůležitější informace z knížky, které se týkají použití Schüsslerových solí při HIT.

Jaké Schüsslerovy soli zvolit?

Ze Schüsslerových solí lze použít především Natrium Muriaticum (fialová), Magnesium phosphoricum (žlutá), Calcarea Phosphorica (královská modrá), Ferrum Phosphoricum (magenta), Cuprum, Zincum a případně i další, jelikož jak už bylo zmíněno výše, HIT má velmi různorodé projevy.  Pojďme se tedy na jednotlivé z nich podívat podrobněji.

Natrium Muriaticum

Natrium muriaticum je minerál, který bych při HIT nasadila vždy jak první, jelikož svým působením ovlivňuje jak samotný proces zpracování histaminu v těle, tak všechny hlavní projevy nežádoucích příznaků HIT. Natrium muriaticum pomáhá odbourávat histamin a odvádět jej močí pryč z těla – důležitý je však dostatečný pitný režim zahrnující čistou vodu.

To, že natrium muriaticum má velký vliv na HIT, nasvědčuje také spektrum dalších zdravotních potíží, které pozitivně ovlivňuje. Ty totiž přímo kopírují typické projevy histaminové intolerance! Používá se totiž také při vodnatém průjmu či zvracení (i virového původu), při gastritidě, bolestech žaludku a na regeneraci žaludeční sliznice.

Natrium muriaticum se také používá při alergické vodnaté rýmě, slzení očí, otocích sliznic. Stejně tak při bolestech hlavy, celodenní únavě, malátnosti, návalech pocení (včetně nočního pocení), vysokém krevním tlaku, bolestech kloubů, smutku, negativní a depresivní náladě, zimomřivosti.

Magnesium phosphoricum

Také magnesium (hořčík) je nezbytným minerálem pro odbourávání histaminu z těla. Jeho nedostatkem ve stravě však podle odhadů trpí asi 75% Čechů, jelikož se v naší vodě i potravě přirozeně vyskytuje v příliš malém množství. Magnézium je nezbytné, aby mohl v těle správně fungovat enzym DAO, tedy enzym, který histamin odbourává.

Hořčík se navíc z našeho těla prudce odbourává stresem, a jak jsme si již řekli, právě stres může být spouštěčem HIT. Je tak velmi pravděpodobné, že mezi těmito procesy je přímá souvislost. Nedostatek hořčíku navíc způsobuje nadměrnou činnost trávicí soustavy (typicky pak máme od nervů průjem). Dobře fungující střeva jsou však při HIT základem. Hořčík navíc pozitivně působí na bolesti hlavy, nespavost, únavu, vysoký tlak, poruchy srdečního rytmu, nervozitu a další potíže, které trápí histaminiky.

Cuprum

Pokud vás trápí HIT, doporučuje kniha Bunkové soli také nechat si vyšetřit hodnotu mědi v těle a případně ji začít doplňovat ve formě tkáňových solí. Měď (cuprum) je totiž přímo součástí enzymu DAO a tak je normální hladina mědi v těle nezbytnou pro správné fungování tohoto enzymu, aby mohl histamin dokonale odbourávat.

Měď je také nezbytná pro vyléčení zánětu v tlustém střevě, který je u lidí s histaminovou intolerancí téměř vždy přítomný.

Problematický může být jak nedostatek mědi, tak i nadbytek. Nadbytek mědi ve střevní sliznici vzniká v důsledku nedostatku železa. Pokud vám tedy testy prokážou příliš vysoké množství mědi v těle, je potřeba doplnit také Ferrum Phosphoricum – železo.

Ferrum Phosphoricum

Železo není úplně první volbou na histaminovou intoleranci, jeho podávání ale má své opodstatnění. Železo je totiž obecně jen velmi těžko vstřebáváno do těla i u zdravých jedinců, u lidí s poškozenými střevy a chronickým průjmem je pak situace ještě horší. Správná hladina železa je nezbytná také pro měď, jak již bylo uvedeno výše. Železo je také důležité při akutním i chronickém zánětu střev, pro uzdravení žaludku. Používá se při gastritidě, průjmu, bolesti hlavy či únavovém syndromu.

Zincum

Zinek má obrovský vliv nejen na DAO, ale na minimálně 100 dalších enzymů v těle. Jedná se velmi důležitý minerál pro celé fungování imunity a doporučuje se celkově při alergických a astmatických projevech. Nedostatek zinku vede ke svědění kůže, chronickému zánětu střev, průjmům, poškozené sliznici žaludku a dalším projevům, které jsou typické také pro histaminovou intoleranci.

Fyziologická koncentrace zinku tlumí uvolňování histaminu, které je aktivované IgE protilátkami a ionty vápníku.

Calcarea Phosphorica

Jako poslední zmiňme ještě tuto sloučeninu vápníku. Ta je v těle zastoupená ve vůbec největším množství a ovlivňuje tak celou řadu procesů. Z pohledu histaminové intolerance je pak vápník zásadní pro zpracování bílkovin. Právě ty jsou častým zdrojem alergií, proto se tato Schüsslerova sůl používá především při potravinových alergiích jako je alergie na bílkovinu kravského mléka, vejce či sóju. Díky zpracovaným bílkovinám se pak tvoří enzymy, tedy i enzym, který odbourává právě histamin.

acerola

Vitamín C

Na závěr bych ještě stručně chtěla zmínit pozitivní vliv vitamínu C, doporučuji především přírodní formu z plodů Aceroly, která obvykle nezpůsobuje potíže a naopak také napomáhá k rychlému odbourávání histaminu močí. Vitamíny se na rozdíl od minerálů vstřebávají do těla velmi rychle, a tak je možné vitamín C použít třeba jen v dny, kdy cítíte příznaky HIT.

Knihy, ze kterých pocházejí uvedené informace:

Žaneta Truplová Brachňáková, Martin Trupl: Bunkové soli (2018)

Richard Kellenberger, Christine Kellenberger, Friedrich Kopsche: Minerální Soli Dr. Schüsslera. Brána k tělesnému a duševnímu zdraví (2018)

Fotky: Canva

Upozornění: Tkáňové soli nejsou v ČR uznanou léčebnou metodou a jejich použití nenahrazuje lékařskou péči a stanovení diagnózy. Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní a vzdělávací charakter a v žádném případě nenahrazují lékařskou péči.