Co sbalit do lékárničky na dovolenou? Netradiční tipy!

K pravým letním dnům patří nejen zmrzlina, plavání, pobyty v přírodě a spoustu dalších radovánek. Často ale i spáleniny, odřeniny, štípance či zažívací obtíže. Sepsala jsem pro vás proto tentokrát tipy, jak si tyto nepříjemnosti co nejrychleji vyřešit přírodním způsobem a možná vás tak inspiruji na trochu netradiční produkty, které stojí za to zabalit na dovolenou a vytvořit si tak svou originální krabičku poslední záchrany.

Plíseň na nohou, odřeniny

Nezačneme zlehka, ale hned pěkně nepříjemnou, pálivou a svědivou plísní, kterou můžete velmi rychle chytit ve společných sprchách nebo třeba na koupališti. Věřte mi, stačilo mi jednou na chvíli odložit žabky a už to bylo. Musím říci, že zkušenost to byla opravdu nepříjemná, takže jsem googlila o sto šest a velmi rychle jsem zjistila, že máme pomocníka na plísně i v našem sortimentu.

Prasklinu mezi prsty jsem si pomazala dračí krví od Salvia Paradise. Tato míza peruánského stromu u nás není příliš známá, což je ovšem veliká škoda. Úspěšně jsem ji v minulosti použila třeba na bolesti v krku, ekzém, odřeninu či podrážděnou kůži po holení a i tentokrát jsem byla úspěšná. Dračí krev okamžitě zmírnila svědění a přes noc splasknul i otok (malíček jsem totiž měla jak bambulku). Po třech dnech mazání bylo po potíži. Raději jsem ještě pár dní po sprše pokračovala, plíseň už se naštěstí nevrátila.

Spálení od sluníčka

Co přírodního pomáhá na spáleniny od sluníčka? Možností je celá řada, ale napíšu vám jen tu, kterou považuji za nejefektivnější. Pomažte si spálenou kůži meruňkovým olejem, třeba tím z naší nabídky od Renovality. Tento olejíček je na spáleniny hotový zázrak a už druhý den uvidíte zlepšení. Jak se opalovat zdravě vám poradí web 4healt.cz. Protože prevence je samozřejmě nejdůležitější a především u malých dětí spálení pokožky výrazně zvyšuje riziko vzniku rakoviny kůže v dospělém věku.

Štípance

Inspirovala jsem se v Chorvatsku, kde jsou v drogeriích plné regály produktů z levandule, jež mají nejen odpuzovat komáry, klíšťata a další hmyz, ale také mírnit svědění, pokud nějaké ty štípance schytáte. Na dovolenou i grilování tak beru malý éterický olejíček levandule, kterým potírám sebe i děti. Ten samý olejíček pak používám i na případné pupínky. Zvolit můžete i olej ze šalvěje, rozmarýnu nebo třeba tea tree, ideální je smíchat všechny dohromady a ostřikovat se touto směsí. Ideální je provonět jí i oblečení, které si bereme do přírody na sebe a nejmenším, pokud jim vůně vadí, postříkat alespoň dětské batohy a boty. Pro případ chycení klíštěte pak jednoznačně doporučuji pinzetu z lékárny, kterou jej chytnete a škubnete. Určitě jej nijak nekruťte, klíště nemá závit, takže k tomu není důvod. Akorát jej tak rozdráždíte a ono do vás „vyblinká“ případné zárodky obávaných nemocí, které má v žaludku.  

kafe

Zvracení a průjem

Když už jsme u toho zvracení, zažívací potíže jsou v létě určitě častější a umí pěkně potrápit.  Osobně jako první volbu používám klasickou Smectu.  Další volba pak záleží na konkrétní situaci či na tom, co mám zrovna u sebe. Když bych to měla vzít opravdu stručně, tak z tkáňových solí doporučuji:

Natrium muriaticum (fialová) – po zvracení a průjmu, zabraňuje dehydrataci. Obdobně mimochodem působí také homeopatika China (pozor, neplést si s homeopatiky Cina).

Magnesium phosphoricum (žlutá) – průjmy od nervů, například před cestou na dovolenou. Ale také křečovité koliky, a to jak střevní tak žlučníkový záchvat.

Natrium phosphoricum (zelená) – pálení žáhy, bolesti žaludku po tučném a mastném nebo třeba když to přeženete s alkoholem.

Natrium sulphuricum (korálová) – zvracení žluče. Zachránila mě, když jsem chytla salmonelu.

 

NEVOLNOSTI V AUTĚ

Miluji hory v létě, ale cesty serpentinami opravdu nejsou mojí láskou. Stejně tak mi nedělá dobře jízda ve velkém horku a v kolonách zase chytám klaustrofobii. V autě s sebou proto vozím bonbonky od bachovek, osobně miluji příchuť černý rybíz, ale můžete zvolit jakékoliv, složení je stejné. Bonbony jsou takové tvrdší želé, které nejde jen tak rozkousat, jsou menší, takže je lze použít i pro děti (ne tedy ty úplně nejmenší). A čím jsou tyto bonbony výjimečné? Obsahují totiž Bachovy krizové esence, které můžete použít při každé zátěžové, stresové či šokové situaci.

Nachlazení

Pro případ nachlazení vozím produkty, které mohou použít děti od miminka stejně jako i dospělí. Z tkáňových solí je to především Magenta - Ferrum Phosphoricum. Trochu netradičním tipem jsou pak dětské BIO voskové zábaly, které můžete také použít i na kojence, využijí je ale i dospělí. Jsou navíc skladné a praktické na cestování. V neposlední řadě je pak naší stálicí Dračí sirup, který obsahuje vysokou dávku vitamínu C a hlavně zázračné medicinální houby, které nakopnou imunitu.

Zdroje:

Kellenberger, R a spol. autorů (2018). Minerální soli Dr. Schüsslera - Brána k tělesnému a duševnímu zdraví. Nakladatelství Fontána.

Truplová Brachňáková Ž., Trupl M. (2018). Bunkové soli. Nakladatelství Biomineral.

Informace obsažené v tomto článku mají pouze informativní a vzdělávací charakter a v žádném případě nenahrazují lékařskou péči.