Aromaterapie pomůže zahnat stres i bolesti hlavy

Bolest hlavy občas potrápí snad kohokoliv z nás, a pokud jste našli tento článek, dost možná s ní právě teď vy nebo třeba vaše dítě bojujete. Hned na úvod je potřeba říci, že taková bolest hlavy může mít celou řadu příčin a stejně tak se mohou lišit její projevy a také vhodné řešení. Bolest hlavy může být způsobená relativně banalitami, jako je nedostatek spánku či nedostatek tekutin nebo naopak přemíra alkoholu. Bolest hlavy také často způsobuje stres, soustředění a napětí. Vážnější, ale stále dobře řešitelnou možností je bolest hlavy od zablokované krční páteře, která se projevuje obvykle jako tzv. tenzní bolest hlavy, kdy vnímáte především tlak po obvodu lebky. I v této variantě hraje často svou úlohu stres, ale také práce u počítače v nevhodné poloze nebo zvedání ramen. Případně může být bolest hlavy způsobená zhoršeným zrakem. V neposlední řadě pak může mít bolest hlavy vážnější neurologické příčiny, kdy postižený trpí migrénami nebo je bolest součástí jiného onemocnění.úvodní fotka k blog.článkům (1)

Aromaterapie na stres i bolesti

Ať už je příčina vaší bolesti hlavy jakákoliv, aromaterapie je přírodní a bezpečná metoda, kterou můžete zmírnit jak už bolest hlavy nebo vnímání stresu, nervozity a napětí, které často k bolestem hlavy vedou. Esenciální oleje dokážou zklidnit nervový systém, snížit tlak a zlepšit spánek.  Pokud vhodné aroma oleje použijete k masáži hlavy a krku, pomohou vám snížit zvýšené svalové napětí, které je nejčastějším zdrojem bolesti hlavy.

Jaké vonné esence použít?

Ačkoliv ke každému aroma oleji najdete popis, na jaké zdravotní obtíže či psychické stavy jsou vhodné, je potřeba říci, že vnímání vůní je do určité míry individuální záležitost, a to co je jednomu příjemné může být pro druhého nesnesitelné. Stejně tak někdo preferuje čisté vonné oleje a jiný má radši směsi několika olejíčků a plnější vůně. Přesto můžeme říci, že některé konkrétní působení vonných olejů je dokonce prokázané vědecky. Níže si podrobně popíšeme ty nejčastěji používané na bolesti hlavy a stres.

  • Levandule

Éterický olej z levandule je výborným pomocníkem pro relaxaci těla i mysli. Hodí se k inhalaci i masážím, při kterých dokáže snížit svalový tonus. Při inhalaci uklidňuje, mírní stres a napětí, zlepšuje spánek, snižuje tlak a především pozitivní vliv levandule na vnímání bolesti hlavy při migrénách potvrzují i výzkumy neurologů provedené v posledních letech v USA. Použití levandulového oleje je vhodné i pro děti a můžete jej aplikovat i přímo na kůži.

Pokud preferujete jemné bylinkové vůně, můžete vyzkoušet při bolesti hlavy také heřmánek, dobromysl nebo meduňku.LEVANDULOVÝ OLEJ

  • Kadidlo

Olej z kadidla není až tak rozšířený, nejspíš i kvůli jeho vyšší ceně, přitom jeho účinky jsou opravdu silné. Příjemná vůně navozuje pocit klidu, bezpečí, jistoty. Podporuje, přináší pocit radosti a uvolnění. Kadidlo se používá při meditacích, náboženských a šamanských obřadech, používají jej kněží v kostelech. Probouzí v nás spiritualitu a propojení s vesmírem.

V oblasti fyzických potíží se používá především při bolesti hlavy a krční páteře. Pomůže uvolnit také dýchací cesty a podporuje trávení.

V našem eshopu najdete pouze 100% éterický olej z kadidlovníku pocházející přímo ze Somálska.

  • Citrusové vůně

Citrusové vůně se obecně používají především pro zahnání stresu a úzkosti a dodání dobré nálady. Dokážou nás povzbudit, probudit a nabereme z nich energii. Hodí se tak především v obdobích stresu spojených s vysokým výkonem, kdy potřebujeme dodat sílu při učení na zkoušky nebo při vysokém pracovním vypětí. Esenciální olej citron pak pomáhá také při bolestech hlavy, spojených především se zaneseným lymfatickým systémem. Pomáhá jej detoxikovat, podporuje boj s celulitidou, otoky a také zlepšuje trávení. Jemné citrusové vůně jsou vhodné i pro malé děti.

Aromaterapeutické účinky eukalyptu využijete především v období viróz, kdy tento olej dokáže pročistit dýchací cesty i dutiny a zbavit nás tak bolesti hlavy způsobené zahleněním. Pomáhá však zmírnit i svalové napětí a hodí se tak pro uvolnění ztuhlých svalů krční páteře, která je nejčastějším zdrojem bolestí. Při migrénách a tenzních bolestech hlavy doporučujeme tuto svěží vůni vyzkoušet s jistou opatrností, její snášenlivost se liší. Někoho povzbudí, osvěží, je mu příjemná. Pro jiného může být až moc silná.

AROMATERAPIE V PRAXI

Už víte, jakou vůni zvolit, ale stále nevíte, jak ji použít? V naší nabídce najdete vonné oleje, vonné vosky – k jejich použití je ale nezbytné pořídit si i keramickou aroma lampu -  a také pokojové spreje. Osobně preferuji vonné oleje, které mají čisté složení a celou řadu možností použití.  Pokud si nejste jistí, zda vám bude vůně vyhovovat, určitě ji nekapejte ani na tělo ani ji nešiřte do celého prostoru, ale kápněte ji třeba na papírový kapesníček, který můžete vyhodit a až se ujistíte, že je vám příjemná, můžete s ní pracovat dál.úvodní fotka k blog.článkům (2)

Pro použití olejíčku v prostoru je nejvhodnější buď keramická lampa, do které umístíte vespod čajovou svíčku a do nádobky nad ní dáte vodu s pár kapkami éterického oleje. Druhou možností je pořídit si elektrický difuzér, který nevyžaduje svíčku a může tak být bezpečnější, pokud máte třeba kočku. Na cestách, mimo domov nebo třeba jen kvůli ohledu na vaši rodinu pak můžete používat různé menší difuzéry, ať již speciální difuzér do auta nebo třeba náhrdelník na krk. Ty fungují tak, že v sobě mají plstěný polštářek, na který olejíček nakapete.

V neposlední řadě pak můžete využít roll-on balení, které obsahuje již namíchané směsi olejů. Jsou maličké, ideální do kabelky či kapsy. Diskrétně je použijete v práci, škole, zkrátka kdekoliv. Stačí je nanést na zápěstí a za uši. Počítejte však s tím, že na rozdíl od pokojových vůní jsou více ředěné, aby mohly být použité přímo na kůži, a tak je jejich spotřeba vyšší.